News

Komentari 17

Milanović i bugarski premijer nisu sretni robnom razmjenom

Milanović i bugarski premijer nisu sretni robnom razmjenom

Robna razmjena nije dovoljno velika, jer nismo dovoljno veliki i bogati, rekao je premijer Milanović i dodao da bude li tako i za 20 godina - to će biti naša greška.

Naše zemlje su danas u situaciji da pred sobom imaju desetljeća mira i da se mogu razvijati što prije nisu mogle, rekao je premijer Zoran Milanović. U Banskim dvorima sastao se s bugarskim premijerom Plamenom Oresharskim.

- Razgovarali smo o brojnim pitanjima. Hrvatska i Bugarska imaju dugu suradnju. Izrazili smo zabrinutost zbog robne razmjene koja nije na razini na kojoj bi mogla biti. Svakako trebamo uložiti dodatne napore - rekao je Oresharski i dodao kako je zadovoljan otvaranjem nove zračne linije Zagreb -Sofija. 

Milanović je rekao kako ekonomskoj suradnji dviju zemalja ništa ne stoji na putu. 

- Robna razmjena nije dovoljno velika, jer nismo dovoljno veliki i bogati - rekao je Milanović i dodao da bude li tako i za 20 godina - to će biti naša greška. 

U Hrvatsku je stigla i Bugarska ministrica obrazovanja i znanosti Anelia Klisarova, koja je s našim ministrom Željkom Jovanovićem potpisala Program suradnje u području obrazovanja između našeg i bugarskog ministarstva. 

Program suradnje u području kulture potpisali su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i zamjenik ministra kulture Republike Bugarske Vasil Vasilev.

Dva premijera razgovarali su i o našim susjednim zemljama i njihovom europskom putu. 

- Nećemo dopustiti da taj prostor koji je nama iznimno važan ispadne iz fokusa starijih EU članica. Ja sam poseban naglasak stavio na BiH, koja ne smije postati predmet uskih birokratskih interesa u Bruxellesu. BiH i Srbija moraju ući u EU. Kriteriji za to mogu biti strogi, ali i posebni, jer je BiH posebna država - rekao je premijer te dodao kako je BiH kao cjelina jako važna za Hrvatsku.

Najčitaniji članci