Obavijesti

News

Komentari 32

Milanović objasnio zašto ne nose maske na Pantovčaku

Milanović objasnio zašto ne nose maske na Pantovčaku

Milanović je naveo kako većina novinara ne nosi maske, baš kao ni njegovi i Plenkovićevi suradnici. Spomenuo je kako ih u konačnici ne nose niti njih dvojica...

VIDEO

Na zajedničkoj konferenciji za medije u četvrtak predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, predsjednik se osvrnuo rad Nacionalnog stožera Civilne zaštite istaknuvši kako bi volio da imamo jasnije i točnije definirane, sa stajališta Ustava, ovlasti njihova postupanja. 

- Ja bih volio da imamo jasnije i točnije, sa stajališta Ustava, definirane ovlasti za donošenje mjera koje svakodnevno slušamo i rokove u kojima takav režim vrijedi. Držim da postojeći zakonski okvir nije taj, da Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nije imao ni kod donošenja pa ni kod zadnjih izmjena intenciju da se odnosi na cijelu Hrvatsku, na svakog građanina cijelo vrijeme - istaknuo je. 

To se može riješiti tako, dodao je, da Vlada ili većina u Saboru predloži prema članku 17. Ustava na određeno vrijeme određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajima kakav je ovaj.

- A to je prirodna nepogoda, virus je prirodni faktor. I ja očekujem da ta dvotrećinska većina već postoji. Tako imamo čistiju pravnu situaciju, uređenija smo država, znamo što se i na koje vrijeme može, tko može donijeti neku zabranu, narediti nekome da nosi masku, ukoliko je ne nosi s kojom kaznom i u kojim uvjetima će biti kažnjen... Dakle nema kazne bez zakona i zakonske osnove - poručio je Milanović dodavši kako ne govori to kao konkurencija Vladi. 

- Nikakve ovlasti za sebe ne tražim, ali takva odluka bi naprosto pravni režim u kojem živimo učinila potpuno čistim i olakšala Vladi posao da to radi. Pozivam sve saborske zastupnike da takav prijedlog, ako dođe do njega, to je sad stvar Vlade, podrže - poručio je Milanović dodavši da je o tome razgovarao i s Plenkovićem, koji na konferenciji na to nije ništa komentirao. 

Novinari su Milanovića upitali zaziva li on to proglašenje izvanrednog stanja, na što je rekao da članak 17. Ustava nema veze s izvanrednim stanjem.

Potom se osvrnuo na posljednju mjeru koju je Stožer donio, a to je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Na to ga je potaknula, kako je rekao, situacija upravo u prostoriji u kojoj se održavala konferencija, a u kojoj većina prisutnih maske nije imala. Konstatirao je kako pola novinara maske nema, kao ni njegovi ni Plenkovićevi suradnici, a u konačnici niti njih dvoje.

- Gledam vas, pola vas nosi masku, pola ne, neki je nose krivo, ni nas dvoje je ne nosimo, a ovo je zatvoreni prostor i ne razlikuje se od onih kojima je po odlukama Stožera obvezno nositi maske. Dakle, postoji li pravna osnova da se kazni one koji ne nose maske? O tome govorim, o pravnom redu i poretku. Da, cjepidlačim, ali imat ćemo čistiju situaciju. Taj Stožer će moći davati izvršna naređenja, inače ovo nema smisla. Bit ćemo ozbiljniji kao zemlja i kao pravni poredak - istaknuo je Milanović.

Milanović: Ne može se 'Za dom spremni' tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu
Milanović: Ne može se 'Za dom spremni' tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu

Inače u trenutnoj situaciji, kako se sada donose mjere, naglasio je, postoji "opasnost od objesnog parničenja i tužbi."

- Moja ideja je dobronamjerna. Ne vidim sebe osobno nigdje u tome i, dapače, svakoga iz oporbe tko bi se tome protivio bih smatrao, neću reći saboterom, ali cjepidlakom - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca