News

Komentari 256

Milanović: Ovo je blamaža, a ako iz USKOK-a govore neistine oko Žalac, trebaju otići odmah

Milanović: Ovo je blamaža, a ako iz USKOK-a govore neistine oko Žalac, trebaju otići odmah

Ono malo povjerenja u institucije razbijeno je kao vaza, rekao je Zoran Milanović govoreći o oprečnim izjavama iz DORH-a i OLAF-a. 'Netko govori totalne neistine', rekao je

To je blamaža DORH-a, potpuno je očito da su koristili vještake koje nisu smjeli. Ali i tajming je interesantan, kak' bi se reklo, radi nešto da bi se nešto prikrilo. Napravljena je katastrofalna i neobjašnjiva greška angažiranjem vještaka koji je bio u dubokom sukobu interesa. Onaj tko je to u DORH-u odlučio bi trebao pronaći novi posao, pa što su mislili da branitelji Todorića to neće primjetiti? Pa to se vidi s Mjeseca, to je doslovno servirano, rekao je predsjednik Zoran Milanović komentiravši povlačenje optužnice protiv Ivice Todorića u slučaju Agrokor, a u trenutku novih uhićenja bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin, njezinog supruga Gorana Puklina, koji je osumnjičen u aferi Janaf te bivše članice uprave Agrokora, Piruške Canjuge, a nakon kritika koje su USKOK i DORH dobili na svoj račun zbog afere "softver."

POGLEDAJTE VIDEO

Podsjetimo, uhićenja je zatražio OLAF, a ne naše institucije. Pa se i Milanović osvrnuo u tom smislu na uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, odnosno na posao USKOK-a u tom slučaju.

- Prošla su dva dana od kontradiktornih izjava Tamare Laptoš iz Ureda europskog javnog tužitelja, koja je i bivša ravnateljica USKOK-a i njene nasljednice na čelu USKOK-a Marušić, o istoj temi, o pitanju je li na istrazi protiv Žalac radio hrvatski DORH, odnosno USKOK ili je to držao u ladici. Netko od njih dvije govori totalnu neistinu. Ako je to Laptoš, treba je pitati zašto, iako ne vidim poseban razlog da to radi, a ako USKOK govori neistinu, za što imaju razloga i motiva, onda trebaju otići odmah. I neka mi slučajno netko ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru i gušteraču građana. Ono malo povjerenja u institucije razbijeno je kao kineska vaza - rekao je predsjednik.

Podsjetio je kako je Laptoš rekla da je OLAF preuzeo predmet na kojem naš DORH nije radio ništa.

- Radi se o nezabilježenoj pljački s političkog vrha. Prema navodima OLAF-a predmet je bio mrtav. Pitanje je zašto. Vjerojatno da se nekog zaštiti. To je naprosto neobjašnjivo i pojašnjenje je ravnateljica USKOK-a dala preko YouTubea. Što oni nemaju dužnost odgovaranja pred građanima? Što je to da su u USKOK-u zaštićeni kao papa, pa jedan je papa - rekao je Milanović.

Danas je, pak, USKOK pokrenuo nova uhićenja zbog curenja informacija u istrazi prema osumnjičenicima. Navodno je Puklin, koja je radila na predmetu Agrokor, odavala Canjugi podatke iz istraga koje su se protiv nje vodile u tom slučaju, a ostavku je, podsjetimo, podnijela nakon što je kod njezinog supruga u istrazi afere Janaf pronađeno oko četiri milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, prvoosumnjičenom u tom slučaju.

- Slučaj Kovačević i Janaf je banalan, a optužnice nigdje. Izvedena je cijela postupovna skalamerija praćenja nekih ljudi, a zapravo uništenja nekih dokaza. Propuštena je prilika da ih se sve uhiti. Dokaze očito nisu skupili. Kako je moguće da se te večeri skupila hajdučka družina u Slovenskoj, a da nisu na to reagirali? Policija radi po nalogu DORH-a, a DORH nije napravio ništa kao u interesu istrage. Priveli su ih na kraju nakon što je cijeli Zagreb i pola Beograda pričalo da će biti privedeni. I gdje su rezultati istrage - pita se predsjednik dodajući kako ne misli da se u tom slučaju nekoga štitilo. 

- Nego smatram da se radilo o totalnoj nekompetenciji - poručio je dodavši kako je sigurno Plenković za sve to znao, a Kovačević dobio još jedan mandat na čelu Janafa. 

- Ministri su odlazili u tu društvenu igraonicu od 45 kvadrata i izlagali se blamaži. Trebao ih je netko upozoriti, ne u smislu da se kaže da se vodi istraga nego da im se reklo "nemoj ići tamo, tamo se skupljaju budale." Ja ne vidim da se tu radi kako treba - poručio je. 

Novinari su ga upitali je li u svom Uredu na Pantovčaku organizirao provjeru Covid potvrda zaposlenika. 

- Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude, nema šanse - rekao je Milanović. 

Najčitaniji članci