Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Mile Dedaković Jastreb (59) zapjevao je tek nakon rata

Mile Dedaković je prvi put u Vukovar nakon rata otišao 15. siječnja 1998. i tada je i prvi put zapjevao. No svoje zapovjedništvo u Vukovaru posjetio je tek ove godine

Jurica Galović/Pixsell
Foto: Jurica Galović/Pixsell

Vukovar je napravio sve osim čuda. Tri smo mjeseca na sebi zadržavali glavninu neprijateljskih snaga, govori nam Mile Dedaković Jastreb (59). Umirovljeni stožerni brigadir napustio je JNA i pridružio našoj vojsci 1991. godine. Bio je i ostao legendarni i prvi zapovjednik obrane Vukovara. Nakon njegova pada optužili su ga da je ukrao novac za naoružanje Vukovara te da je rušitelj ustavnog poretka, no sve su optužbe odbačene. Jastreb kaže da je danas ponosan čovjek. I kao otac, i kao vojnik, i kao suprug. 

- U Vukovar sam prvi put otišao 15. siječnja 1998. godine. I tada prvi put zapjevao. Ja sam Šokac i volim pjevati. No zarekao sam se da neću pjevati dok ne riješimo pitanje Hrvatske. Kad je Vukovar pao, rekao sam da neću pjevati dok ne uđemo u Vukovar - prisjeća se Mile Dedaković Jastreb. I danas će ga preplaviti emocije svaki put kad se sjeti tog vremena i tog razdoblja života. Na pitanje kako se osjećao kad je prvi put nakon pada ušao u Vukovar, Jastreb će zašutjeti. Nakon poduljeg razmišljanja iskreno priznaje da mu je bilo jako teško. 

- To su bile strašne emocije. Prvo sam otišao na groblje, potom u crkvu pomoliti se, pa sam prošao kraj svog zapovjedništva... I naposljetku obišao najteže točke obrane, Sajmište, Trpinjsku cestu... No u svoje zapovjedništvo otišao sam tek ove godine - priznaje Jastreb. Njegova najmlađa kći Jelena (16) poštuje Vukovar i puno toga o njemu zna te je izrazila želju da ga posjeti s ocem. Priznaje da je Jelena bila u šoku i nevjerici kad je vidjela kako izgleda zapovjedništvo. 

- To je strašno skučeno, nisko. Moja Jela hoda polako i pita me koliko nas je bilo unutra. Odgovaram joj da nas je bilo 20 i pokazao joj gdje su bili kreveti. Čudila se kako je na taj mali prostor stalo deset kreveta. Kad sam joj objasnio da tu nitko nije spavao u pidžami nego u čizmama i uniformi, zanijemila je. Pokazao sam joj i zahod u kojem sam se umivao i brijao svako jutro. Niti jedan dan to nisam propustio, bez obzira na paljbu granata i mitraljeza - govori Jastreb. No vjeruje kako će se Vukovar izvući iz svih poteškoća. Svoje gnijezdo sa suprugom Terezom (45) savio je u Ferdinandovcu, gdje uspješno vode svoje malo carstvo - plantažu jabuka. U poslu im, uz Jelenu, pomaže i druga kćer, Kristina (23). Ljubav prema voćkama rodila se još u djetinjstvu kad je sanjao da ima nešto svoje. 

- Na deset hektara zemlje imamo deset sorti jabuka. Svaki dan, bez obzira na vrijeme, moja Tereza i ja odemo vidjeti voćnjake. Volim ići s njom jer oboje imamo strašnu moć zapažanja - kaže Jastreb. Na pitanje planira li se baviti politikom, Jastreb odmahuje glavom. Nema on, kaže, živaca za to. 

- Imao sam priliku baviti se politikom, biti u Saboru i nekim drugim institucijama. Međutim, uvijek sam govorio da sam spreman uraditi sve za Hrvatsku. Ali ne da u uredu gubim vrijeme - kaže Jastreb. Iako mu je pokojni Ivica Račan bio prijatelj, u politici nisu našli zajednički jezik.

Mir pronašao uz suprugu na plantaži jabuka

Jastreb i Tereza život su posvetili plantaži jabuka. Zidovi dnevnog boravka u Ferdinandovcu prepuni su Jastrebovih priznanja i odlikovanja, a posebno mu je drago priznanje Vučedolska golubica.    


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message