Milijuni ovakvih kolačića bacit će iz aviona diljem Hrvatske: 'Nemojte ih dirati niti micati' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 56

Milijuni ovakvih kolačića bacit će iz aviona diljem Hrvatske: 'Nemojte ih dirati niti micati'

Milijuni ovakvih kolačića bacit  će iz aviona diljem Hrvatske: 'Nemojte ih dirati niti micati'
2

Ministarstvo poljoprivrede apelira na građane da u dane provođenja oralne vakcinacije protiv bjesnoće, te 30 dana nakon završetka cijepljena kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede je u prošlu subotu, odnosno 8. lipnja započela akciju proljetne oralne vakcinacije lisica te iz aviona izbacuju kolačiće u kojem se nalazi ružičasta otopina upakirana plastično-aluminijsku kapsulu. Cilj mamaca s cjepivom je spriječiti bjesnoću i pojavu iste u Hrvatskoj.

- Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće - priopćili su iz Ministarstva.

Kolačič punjen sojem virusa

Kolačić od hranjive smjese punjen je oslabljenim sojem virusa bjesnoće, a u sebi sadrži i antibiotik koji se doživotno odlaže u kostima i zubima lisica i on služi kao biljeg kako bi dokazali je li lisica pojela mamac. Više od milijun tih mamaca za lisice past će na tlo na području cijele zemlje do 20. lipnja 2024. Iz ministarstva napominju kako se mamci ne smiju dirati niti micati.

- Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili na rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima - objasnili su iz Ministarstva.

Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina je vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav mamac, obvezno noseći zaštitu na rukama, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio.

U slučaju dodirivanja omota mamca treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je tekućina cjepiva došla u dodir s kožom ili sluznicama, potrebno je odmah se obratiti liječniku.

- Pozivamo građane, da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom - poručuju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Biden odustaje od izbora. Može li Harris pobjediti Trumpa?
PODRŽAO KAMALU HARRIS

Biden odustaje od izbora. Može li Harris pobjediti Trumpa?

Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju
Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama