Obavijesti

News

Komentari 43

'Mimohod pobjednika': Kolinda danas posjetila Pakrac i Lipik

'Mimohod pobjednika': Kolinda danas posjetila Pakrac i Lipik
1

Na današnji dan 1991.hrvatska policija sukobila se sa pobunjenim Srbima. Ovaj dan se obilježava kao početak Domovinskog rata. 'Mimohodu pobjednika' pridružila se i hrvatska predsjednica

VIDEO

Tradicionalni svečani Mimohod pobjednika i ove godine održao se u Pakracu, gradiću gdje je prije 26 godina počeo Domovinski rat. Točno na današnji dan 1991. došlo je do prvog otvorenog oružanog sukoba hrvatskih regularnih snaga sa pobunjenim Srbima koji su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju u Pakracu.

Ove godine Mimihodu je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović po čijem je pokroviteljstvom ovogodišnja svečanost. Položila je i vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te u 11 30. na parkiralištu ispred Policijske postaje Pakrac nazočila obilježavanju obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na taj dan prije 26 godina u policijskoj postaji Pakrac razoružani su policajci hrvatske nacionalnosti, sa policijske zgrade i zgrade općine skinuta su hrvatska obilježja postavljena su srpska, s tim da je na zgradi općine postavljena i četnička zastava.

JNA se odmah pridružila pobunjenim Srbima

Pobunjeni Srbi donijeli su odluku da se taj grad i okolna mjesta pripoje tvz. SAO Krajini. To je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa pobunjenim Srbima koji su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti.

Prvu akciju protiv Republike Hrvatske  koordinirali su čelnici mjesnog SDS-a na čelu s Veljkom Džakulom. Policajci Hrvati su razoružani i poslani kući pod izlikom da će se na posao vratiti kada se „smiri“ situacija. Uskoro se u srpsku pobunu uključila i JNA.

Tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović, jedan od najbližih suradnika Slobodana Miloševićeva, bez dogovora s ostalim članovima Predsjedništva, odobrio je slanje jedinica JNA u Pakrac. Upućeni su pripadnici JNA iz Bjelovara, Virovitice i Zagreba, a iz vojarne JNA u Bjelovaru je prema Lipiku krenula kolona od 10 tenkova. Već sljedećeg dana uslijedila je i hrvatska reakcija. Postrojba specijalne policije je krenula iz Bjelovara i uklonila barikade na cesti prema Daruvaru. Pobunjeni srpski policajci su se na vijest o dolasku specijalne policije povukli brda. U brda Papuka i Psunja zajedno sa dijelom srpskog stanovništva iz Pakraca i okolice.

Kad je hrvatska policija stigla u gradsko središte, po njima su zapucali pobunjeni srpski policajci sa položaja na brdu Kalvariji. Specijalci im odgovaraju i kratki okršaj završava pobjedom hrvatskih specijalaca.

Okršaj je trajao cijelu noć

Zarobili su 32 pobunjena policajca i oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske te vratili hrvatske zastave. Policijska postaja dobiva i novog zapovjednika Stjepana Kupsjaka.

No srpski pobunjenici ne odustaju i iste noći spremaju novi napad na policijsku postaju. Hrvatske snage to doznaju te se u Pakrac šalju dva autobusa hrvatskih policajaca. Čim su izašli iz autobusa zasula ih je snažna puščana paljba sa položaja na okolnim brdima te iz strojnice sa tornja pravoslavne crkve. Napad na grad i okršaj hrvatske policije sa pobunjenicima potrajao je cijelu noć.

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je 2. ožujka pismo Predsjedništvu SFRJ, u kojem je upozorio da hrvatske vlasti imaju dokaze kako su u pripremi pakračkih događaja, koji su završili razoružanjem hrvatskih policajaca, sudjelovali visoki oficiri JNA. I zaista, JNA je imala pripremljen plan napada na hrvatske policije u Pakracu. JNA tada u Pakracu prvi put primjenjuje taktiku „tampon-zone“, koju će se nekoliko mjeseci poslije često upotrebljavati u Hrvatskoj. Postavili bi svoje snage između dvije strane, službeno „razdvajajući sukobljene strane“. Na taj način su zapravo onemogućavali daljnja djelovanja hrvatske policije. Srpski pobunjenici su se jutro nakon okršaja razbježali u šume ili u sela kojima je pristup bio zapriječen barikadama koje su postavili pobunjenici.

Zastrašiti Hrvate i ohrabriti velikosrbe

U pomoć im je pohitala oklopna postrojba JNA, no stigla je u grad prekasno i nije mogla spriječiti reakciju hrvatskog redarstva. Ipak, prolazak kroz grad je imao drugu svrhu a to je demonstrirati silu prolazeći kroz grad, zastrašiti Hrvate i ohrabriti velikosrbe.

Osim hrvatske predsjednice u koloni sjećanja koje je krenula iz središta Pakraca prema mjesnom groblju bili su brojni svjedoci tog vremena, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, preživjeli branitelji, policajci, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građani Pakraca, Lipika i Požeško – slavonske županije,Po dolasku na groblje kod središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene su svijeće za sve poginule u znak sjećanja na njihovu žrtvu. Nakon toga svečanost je nastavljena na prostoru ispred Policijske postaje Pakrac koja je bila glavno poprište događaja 1. ožujka prije 26 godina.

Miljenko Vrhovec (49) umirovljeni pripadnik Specijalne policije iz Bjelovara ispričao nam je:
- Mladog, sa samo 22 godine kao pripadnika Specijalne policije poslali me u Pakrac. Bio sam oženjen tek dva mjeseca, nisam niti znao kuda niti u što idem. Kada smo došli na područje Pakraca pucali su na nas, nije mi bilo jasno kako je moguće da netko puca na policajca, niti na bilo koga, ali kada je pored mene pao ranjen moj kolega tada sam shvatio da je to borba za živu glavu. Na te dane sam jako ponosan i drago mi je što smo odnijeli pobjedu, jer pitanje je što bi s nama svima bilo. Otac sam troje djece i najsretniji sam što žive u miru, žao mi je moji suboraca koji su svoj život položili za današnju Hrvatsku. Dokle god budem živ uvijek ću govoriti o tim danima, kao i onima sa svih ratišta koja sam u Domovinskom ratu prošao – rekao je u Pakracu Miljenko Vrhovec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"