Obavijesti

News

Komentari 9

Minimalac za kuhare, konobare i slastičare bit će veći 10 posto

Minimalac za kuhare, konobare i slastičare bit će veći 10 posto

Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad

VIDEO

Poslodavci u turizmu ispregovarali su i sklopili sa sindikatima novi kolektivni ugovor ugostiteljstva, koji zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike, uz novost - povećanje najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja od travnja ove godine.

O novom Kolektivnom ugovoru (KU) za ugostiteljstvo izvijestili su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), čija je Udruga ugostiteljstva i turizma potpisala taj ugovor sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije nakon šest mjeseci pregovaranja.

"Plaće su povećane za 10 posto, odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljstvu u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionera i drugih. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima", naglašavaju iz HUP-a.

Osim plaća, kao novost u KU ističu da je, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje, posebno definirana i važnost zadržavanja mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povodom sklapanja novog KU, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin poručio je da su ljudski potencijali najveći izazov za daljnji razvoj turizma.

"Turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj, no pred nama je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Drago mi je da smo postigli konsenzus s granskim sindikatima jer su nam važan partner u stvaranju takvih uvjeta. S novim granskim kolektivnim ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano unapređuju uvjeti rada", smatra Kukurin.

Iz HUP-a ocjenjuju da je socijalni dijalog i uređenje radnih odnosa granskim kolektivnim ugovorom u ugostiteljstvu jedan od najuspješnijih primjera suradnje socijalnih partnera na sektorskoj razini. Istaknuli su i da socijalni dijalog ima dugu tradiciju i visoku razinu međusobnog uvažavanja i odnosa, jer je prvi granski kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan u svibnju 2002., a nakon toga njegova dva dodatka i Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz 2015,. te su svi prošireni na cijeli sektor ugostiteljstva.

"Pored dugogodišnjeg važenja i ugovaranja nacionalnog kolektivnog ugovora ugostiteljstva, turizam obilježava i značajan udio kućnih kolektivnih ugovora u odnosu na druge djelatnosti, te su zadnjih i poglavito ove godine kroz sve kućne kolektivne pregovore turističke kompanije sa sindikatima ugovorile povećanja plaća i drugih materijalnih prava radnika", poručio je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.