News

Komentari 336

Ministar Banožić je zabranio Milanoviću korištenje vojnih resursa bez njegove odluke

Ministar Banožić je zabranio Milanoviću korištenje vojnih resursa bez njegove odluke

Odluka je potpisana na dan nakon presedana predsjednika države Milanovića koji je na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima, umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu

Nakon višednevnog sukoba između predsjednika države Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića svjedočimo novom zaoštravanju odnosa, a sve ususret sjednici Vijeća za obranu i sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema informacijama 24sata ministar obrane 4. studenog donio je odluku kojom je Oružanim snagama odnosno načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju zabranio bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Odluka je potpisana na dan nakon presedana predsjednika države Milanovića koji je na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima, umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu, na što ministar obrane nije bio pozvan.

U odluci ministra obrane stoji da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Ti troškovi, nastavlja se, neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

Za provedbu ove Banožićeve odluke odgovorni su načelnik Glavnog stožera, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave, a stupila je na snagu danom donošenja.

- Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika - komentar je s Pantovčaka. 

Podsjetimo, sukob Zorana Milanovića i Maria Banožića uslijedio je nakon što je ministar umirovio zapovjednika Počasne-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a za kojeg se tražilo da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca odnosno do kraja godine. Milanović je tada najavio kako će blokirati sve dok Vlada ne vrati Burčula u službu te više puta pozvao premijera Andreja Plenkovića da riješi problem Banožić.

Eskaliralo je nakon što je Milanović načelniku Glavnog Stožera Robertu Hranju zapovjedio da ministar obrane ne može govoriti na svečanoj prisezi ročnika u Požegi. Ministar Banožić zatražio je ostavku načelnika Glavnog stožera te poslao inspekciju u stožer, koja češlja sve odluke Roberta Hranja. Zoran Milanović tu nije stao.

Kao što smo već spomenuli na Pantovčaku je upriličio promociju kadeta na koju Banožić nije bio pozvan da bi ministar odgovorio zabranom korištenja vojnih resursa Uredu predsjednika bez njegove odluke. U sukobu na relaciji Pantovčak-Banski dvori padale su i brojne uvrede. Premijer je optužio predsjednika države da provodi puzajući državni udar, a Milanović mu je uzvratio kako je on puzajući državni udav. Predsjednik države je Banožića nazvao je opuškom, a ministar mu je uzvratio kako je on psihijatrijski slučaj, a zazvao je i opoziv predsjednika države.  

Iz Ureda predsjednika reagirali su i u ponedjeljak te prozvali Plenkovića za politizaciju Hrvatske vojske zbog sastanka premijera s vojnim vrhom. Plenković je naknadno rekao kako se radi o "suvišnom i dosadnom" priopćenju. 

Najčitaniji članci