Obavijesti

News

Komentari 260

Ministar Beroš: Nema panike, spremni smo na korona virus

Ministar Beroš: Nema panike, spremni smo na korona virus
1

Ministar zdravstva ispred Banskih je dvora izjavio kako još uvijek nisu gotovi nalazi testiranja sumnjivih pacijenata u KBC-u Rijeka. Neki će biti gotovi uskoro, a ostali u poslijepodnevnim satima

VIDEO

Dosta je sad novih uzoraka na testiranju, čini mi se preko desetak. Neki će biti gotovi ubrzo, a neki u poslijepodnevnim satima, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

- U ovom trenutku nitko nije pozitivan, ali sad u skoro vrijeme očekujemo još nekoliko nalaza i ako neki bude pozitivan, saznat ćete uskoro, objasnio je ministar za Jutarnji.

- U Hrvatskoj poduzimamo sve mjere koje su potrebne. Ja ili netko od državnih tajnika moramo do Rima na sastanak ministara zdravstva, vidjeti što oni rade. Međutim, odgovorno tvrdim da smo sad već mi evaluirali što svi u svijetu rade tako da mislim da smo doista spremni. No, virusi su nepredvidive žive stanice i ne možemo imati odgovore na sva pitanja. U kontekstu spremnosti Europe i svijeta, tu smo doista na nivou.

- Građanima bih potvrdio da, kao prvo - nema panike, kao drugo -  to je bolest koja doista, u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Preko 80% bolesnika ima blaži oblik. Neki ni ne znaju da su preboljeli tu bolest. 

- Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah. Vrlo je vjerojatno da će virus ovih dana doći u Hrvatsku, možda već i danas. Mi smo spremni. Svi skupa ćemo morati biti malo oprezniji

Pogledajte video:

Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

- Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi, izjavio je Butković u Zadru.

Butković je aktualnu situaciju oko koronavirusa komentirao prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju luka i sanacije pomorskog dobra u Zadarskoj županiji budući da je jedno od žarišta u Veneciji iz koje u Zadar dolazi najviše gostiju s kruzera.

Potvrdio je da je u luci Ploče u ponedjeljak usidren brod kineske kompanije COSCO Shipping s čeličnom konstrukcijom za Pelješki most te da je nakon nadzora sanitarne inspekcije utvrđeno da na brodu nema oboljelih od koronavirusa i brod je dobio dozvolu za slobodan promet.

- Došlo je 29 čeličnih konstrukcija, a brod neće imati doticaj s obalom nego će ih iskrcavati na mjestu postavljanja. Druga isporuka trebala bi krenuti 5. ožujka, ali hoće li tada uistinu i krenuti, još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja. Izvođač još uvijek nije zatražio pomicanje rokova, rekao je ministar Butković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a