Obavijesti

News

Komentari 45

Ministar financija Slavko Linić odgovorio na pitanja građana

Ministar financija Slavko Linić odgovorio  na pitanja građana
2

Građane su najviše zanimali detalji o najavljenim porezima, ali i druga mišljenja ministra Linića. Građani su svoja pitanja postavljali na Facebooku i Twitteru

VIDEO

Ministar financija Slavko Linić odgovorio je na pitanja koja su mu građani postavili na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Građane su najviše zanimali detalji o najavljenim porezima, ali i druga mišljenja ministra. Donosimo neka od pitanja. 

Filip Filipovic: Gdje vidite Hrvatsku za 5 ili 10 godina?

Linić: Kad govorimo o budućnosti Hrvatske, Vlada se bori za nova radna mjesta, za što veće investicije i gospodarski rast u investicijama. To znači da vidim Hrvatsku kao zemlju koja će imati veći broj hidroelektrana, termoelektrana, obadvije rafinerije, bušotine na Jadranu, puno alternativnih izvora. Imat će vjetroelektrane, što više solarnih elektrana, a to znači da više nećemo uvoziti energiju. Ali isto tako, masu hotela, novih hotelskih kapaciteta, puno turista koji neće dolaziti samo ljeti. Poljoprivredu koja će barem 80% našeg poljoprivrednog zemljišta staviti pod kulturu, a sve će to konzumirati naš turizam, naši građani, a to znači mali uvoz hrane. I naravno, broj zaposlenih blizu milijun i 600 tisuća, a broj nezaposlenih oko 100 tisuća, dakle preko 200 tisuća manje nego sada. To znači siguran posao, plaću i skroman život. Ipak smo zemlja koja će još dugo biti veliki dužnik i odgovorna prema dužnicima.

Vlatka Jović: Kada ćete prodati i te skupe aute i početi se voziti busom na posao kao i svi ljudi i tako napuniti proračun?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Linić: Moram reći da se vozim u starom autu, a često se znam voziti i u autobusu. Mnogi od nas dolaze i pješke i autobusom na posao.

Bose Anakin: Hoćete li Vi plaćati porez i na svoje nekretnine?

Linić: Ja sam inače osoba koja za sebe znam reći da sam se dobro udala iz razloga što imam bogatu suprugu koja ima 2 stana i trećinu kuće i plaćat ćemo poreze s obzirom da ne živimo u kući.

Toni Furlan: Hoće li se porez na nekretnine plaćati mjesečno ili godišnje?

Linić: Porez na nekretnine se plaća mjesečno, a obračun je godišnji.

Marina Devald Vukušić: Hoće li se plaćati porez i na nekretninu u kojoj živimo? Ako je tako, da li otpada komunalna naknada? A da ukinete komunalnu naknadu i NE uvedete porez na nekretnine? I nema više potrebe za opravdanjima! 

Linić: Da, porez na nekretnine znači da se trenutno ukida komunalna naknada i porez na vikendice. Što znači da porez na nekretnine, ako živimo u njoj, će biti približno kao i komunalna naknada, ali će biti rezultat oporezivanja po vrijednosti, a ne po metru kvadratnom i lokaciji. To je nešto što sigurno neće biti veće nego komunalna naknada, ako živimo u nekretnini. Ako govorimo o vikendici, ona će imati nešto veće oporezivanje, ali taj porez na vikendicu bit će opet isti kao i do sada kolika je bila komunalna naknada i porez na vikendicu. Veći porezi će biti ako je prazan stan, ako ga ne koristimo ni za podstanare, ni za obitelj. Tada ćemo platiti 1,5% od vrijednosti nekretnine.

Ostala pitanja i ministrove zanimljive odgovore poslušajte u videu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS