Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
61 komentara

Ministar Grlić najavio ukidanje američkih viza i za Hrvatsku

Grlić se danas u Muenchenu sastao s američkim državnim tajnikom Mikom Pompeom i poslije rekao kako bi i vize i dvostruko oporezivanje trebali biti riješeni do kraja godine

Viza za Sjedinjene Američke Države
Foto: Borna Filic/PIXSELL
61 komentara

Sjedinjene Države trebale bi do kraja godine Hrvatima ukinuti vize, a dvije zemlje potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u petak u Munchenu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine. 

Grlić se danas u Muenchenu sastao s američkim državnim tajnikom Mikom Pompeom i poslije rekao kako bi i vize i dvostruko oporezivanje trebali biti riješeni do kraja godine.

- Sve smo (uvjete) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika - rekao je novinarima Grlić Radman.

On se s Pompeom sastao uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu, vodećeg svjetskog foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Povlačenje iz Afganistana?

Hrvatska i SAD saveznici su u NATO-u i blisko surađuju u mirovnim operacijama u Afganistanu, Iraku, na Kosovu te u Poljskoj i u baltičkim državama.

Upitan hoće li i Hrvatska poput SAD-a povlačiti svoje snage iz Afganistana, ministar je rekao da će Zagreb to pitanje koordinirati s Washingtonom.

- To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u - istaknuo je. 

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je s Pompeom kratko razgovarao o nabavi borbenih zrakoplova i o nedavnom padu helikoptera Kiowa kraj Zablaća. Letjelicu je Hrvatskoj donirao SAD.

Grlić Radman će se kasnije u petak susresti i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

- Hrvatska insistira na poštivanju međunarodnog prava...i činimo sve kako bi Iran pozvali da se striktno drži nuklearnog dogovora - rekao je šef diplomacije zemlje koja trenutno predsjeda EU-om.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message