Obavijesti

News

Komentari 169

Ministar Kovač: Hrvatska će primiti 500 izbjeglica iz Turske

Ministar Kovač: Hrvatska će primiti 500 izbjeglica iz Turske
1

Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja

VIDEO

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač objavio je u utorak da će Hrvatska iz Turske primiti manje od 500 izbjeglica u sklopu dogovora između Europske unije i Turske koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Turska se dogovorila s EU-om da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

- Obvezali smo se primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica - rekao je Kovač u razgovoru za RTL televiziju u utorak.

- Tu ćemo svoju obavezu ispuniti - dodao je šef hrvatske diplomacije i ocijenio da uspjeh dogovora ovisi o tome hoće li druge članice Unije realizirati svoje obveze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.

Kovač je istaknuo da se zahvaljujući zatvaranju tzv. balkanske rute znatno smanjio dolazak izbjeglica u Hrvatsku i da ih je u izbjegličkom centru u Slavonskom Brodu trenutno manje od 200.

Odbacio je nagađanja da su zemlje na ruti to učinile na nagovor Njemačke, u koju je prošle godine stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, najviše od svih članica EU-a.

- To je naša inicijativa. Mi smo dovoljno zreli i u tome smo se našli s našim kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije - ustvrdio je Kovač.

- Tom smo koordinacijom uspjeli smanjiti broj izbjeglica i time pomogli Europskoj uniji, posebno Njemačkoj - dodao je.

Kovač: Srbija na putu u EU mora suočiti s prošlošću

Kovač je izjavio da se Srbija mora suočiti s istinom o ratovima 90-ih godina i ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine ako želi ući u Europsku uniju i imati korektne odnose s Hrvatskom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je u ponedjeljak da će proteći još puno godina dok netko u Hrvatskoj shvati da je Oluja bila "najveće etničko čišćenje u Europi od Drugog svjetskog rata" i kao indikativan naveo podatak da je na Haškom sudu osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, te šest Bošnjaka.

"Vrlo je važno da se krene u suočavanje s prošlošću, tko je bio pokretač ratova na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Kovač u razgovoru za RTL.

"Pretpostavljam da će Srbija krenuti tim putem i da ćemo imati osnove za korektne odnose", dodao je Kovač i kao uzor naveo Njemačku i Francusku koje su u povijesti međusobno ratovale, a danas su stožerne države EU-a.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da će Srbija morati ukinuti nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigurati prava hrvatskoj manjini ako želi ući u EU.

"Mi smo članica EU-a i imamo pravo i obvezu bdjeti nad pristupnim pregovorima Srbije", rekao je Kovač.

"Srbija će morati izmijeniti svoje zakonodavstvo i ne može biti nadležna za ratne zločine u ex-Jugoslaviji", dodao je.

Službeni Zagreb upozorio je da će blokirati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU ako Beograd ne ispuni ta dva uvjeta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a