Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Ministar Kujundžić o Spinrazi: 'Politika se u to ne miješa...'

Iako su i proizvođač lijekova Biogen i Hrvatsko društvo za dječju neurologiju potvrdili učinkovitost Spinraze te naglasili kako ne postoje nikakva ograničenja za pacijente, ministar i dalje to ne priznaje

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
25 komentara

Nikad nisam rekao da Spinraza nije učinkovit lijek. Ja sam ministar, dakle politička osoba, a politika se ne miješa u lijekove. Lijekovi se stavljaju na listu institucije koja se zove HZZO, a tijelo koje stavlja sve lijekove je Povjerenstvo za lijekove. Dakle, oni odlučuju kad i u kojem obliku se neki lijek stavlja.

Poručio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić na jučerašnjoj konferenciji za novinare na temu rekordnog broja transplantacija u hrvatskim bolnicama u tjedan dana ove godine.

Ministar je, upitan o lijeku Spinraza, poručio i kako Povjerenstvo za lijekove koje ih stavlja na listu HZZO-a najmanje jednom mjesečno ima sastanke na kojima se mogu proširiti ili suzbiti indikacije tih lijekova.

Nedavno je Kujundžić izjavio kako će Spinrazu dobiti svi, ali tek kad se dokaže njegova učinkovitost.

'Dokazat ću da lijek ne djeluje'

Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA), kojoj je taj lijek neophodan, pitaju se kako je moguće da Spinraza djeluje na djecu do 18 godina koja nisu na respiratoru, a ne djeluje na onu stariju od 18 godina. Iako su i proizvođač lijekova Biogen i Hrvatsko društvo za dječju neurologiju potvrdili učinkovitost Spinraze te naglasili kako ne postoje nikakva ograničenja za pacijente koji bi ga trebali primati, ministar i dalje to ne priznaje.

Štoviše, lani u travnju roditeljima djece oboljele od SMA obećao je dostaviti dokumentaciju kojom će dokazati da lijek nije za djecu na respiratoru. Do danas se to nije dogodilo. Isto tako, u ponedjeljak nije htio otkriti ni je li Biogen, proizvođač lijeka Spinraza, zatražio od HZZO-a proširenje indikacija i na starije od 18 godina.

- To morate pitati u HZZO-u. Prema onome što su rekli, ništa nisu zatražili, ali to treba pitati njih - kratko je odgovorio. Premijer Plenković je prije nekoliko dana poručio sličnu stvar kao njegov ministar rekavši da se politika ne miješa u lijekove i da o svemu treba odlučiti Povjerenstvo za lijekove.

RH u vrhu po transplantacijama

Ministar Kujundžić na presici u ponedjeljak dotaknuo se i Fonda za skupe lijekove. Pohvalio je Vladu naglasivši kako su Fond, koji je 2017. iznosio oko 700 milijuna, lani podigli na oko 1,4 milijarde kuna. Pohvalio je i izvrsnost hrvatskih transplantacijskih timova. U Hrvatskoj je od 30. prosinca do jučer transplantirano 19 organa. U KBC-u Zagreb liječnici su transplantirali osam bubrega i dva srca, u KB-u Merkur četiri jetre i tri bubrega, a u KB-u Dubrava dva srca.

- Ne smijemo puno pričati, trebamo raditi. Ovdje prevladavaju ponos i zahvala, što liječnicima i stručnjacima koji su zaslužni za ove zahvate, što obiteljima koji su donirali organe svojih najbližih. Siguran sam da će se tradicija uspješnih transplantacija nastaviti i dalje - zaključio je Kujundžić pohvalivši hrvatski transplantacijski sustav koji, kaže, funkcionira zahvaljujući organiziranosti i posvećenosti članova transplantacijskog tima.

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message