Obavijesti

News

Komentari 13

Ministar Marić: Isplata povrata poreza kreće od 12. lipnja

Ministar Marić: Isplata povrata poreza kreće od 12. lipnja
1

Marić kaže da prvo kreću mirovine 8. lipnja, pa slijedi isplata povrata poreza na dohodak 12. lipnja i to bi trebalo završiti u iduća dva tjedna od tog datuma. Projekcija je da će ukupni povrat iznositi više od jedna milijarde kuna.

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izvijestio da su proračunski prihodi od naplate poreza u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec pali za 50 posto, a prihod od doprinosa smanjen je istovremeno za 27 posto.

Marić je uoči užeg kabineta Vlade istaknuo kako su se ostvarile pretpostavke da će svibanj biti najizazovniji mjesec u punjenju proračuna, jer je travanj ipak "povukao određeni dio naplate poreza s početka ožujka". To se, kako je rekao, pokazalo točnim, te su, kada se gleda cijeli svibanj, porezni prihodi pali za nešto više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a doprinosi, posebno za mirovinsko osiguranje, manji su za 27 posto.

Plenković tvrdi: Rast BDP-a za 0,4 posto je ohrabrujući signal
Plenković tvrdi: Rast BDP-a za 0,4 posto je ohrabrujući signal

Dodao je da su to "službene brojke i da neće ništa uljepšavati", ali i da treba imati na umu da je ove godine posljednji dan u svibnju bila nedjelja, pa je bilo dva radna dana manje nego lani. Kada se to uključi te ono što je "sjelo u proračun" u ponedjeljak kao refleksija tog vikenda, onda su proračunski porezni prihodi manji za 40 posto, a doprinosi za 23 posto, rekao je Marić

Dodao je kako je dobro što se epidemija covida 19 ne produbljava, jer bi tada svaki idući mjesec bio "još izazovniji".

Što se tiče fiskaliziranih računa, u travnju je, kako je rekao, ukupna vrijednost tih računa bila manja za oko 40 posto u odnosu na travanj lani, a u svibnju je minus bio oko 18 posto, s tim da postoje razlike među djelatnostima. Tako je trgovina na malo u padu od oko pet posto, a kada se uzme u obzir da je relaksacija mjera počela 4. svibnja, onda je pad svega 0,7 posto, rekao je Marić.

No još uvijek je primjetan pad, poglavito u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Marić. Naime, kako je rekao, od kada su krenule mjere relaksacije za ugostiteljske objekte 11. svibnja, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za oko 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u cijelom svibnju pad je nešto veći. 

Pali prihodi, a veći troškovi: HZZO uzeo 2 mlrd. kn zajma
Pali prihodi, a veći troškovi: HZZO uzeo 2 mlrd. kn zajma

Što se tiče lipnja, rekao je da je dinamika poreznih prihoda definirana u okviru rebalansa, a što se tiče rashodne strane rekao je da od značajnijih stavki prvo kreću mirovine 8. lipnja, pa slijedi isplata povrata poreza na dohodak 12. lipnja i to bi trebalo završiti u iduća dva tjedna od tog datuma. Projekcija je da će ukupni povrat iznositi više od jedna milijarde kuna.

Lipanj je ujedno treći mjesec isplate potpore poslodavcima od 4.000 kuna plus doprinosa za plaće radnika i to će, kako je rekao, "biti isporučeno sukladno terminskom planu".

U lipnju se, kako je dodao, očekuje i izlazak na međunarodno tržište kapitala.

Upitan što je s poduzetnicima kojima još uvijek nisu isplaćene potpore za travanj, rekao je da su isplate u svibnju "iz objektivnih razloga" malo kasnile u odnosu na travanj  te da je trebalo "proanalizirati ima li eventualno kakvih nelogičnosti" kod tražitelja potpora.

"Ako je i bilo kakvih kašnjenja, siguran sam da ćemo sve izmiriti", rekao je Marić.

Komentirajući istupe SDP-a prema kojima Vlada skraćivanjem radnog vremena kopira tu stranku, rekao je da Vlada ništa ne kopira te da je krenula s mjerama od samog početka krize i da su bile dobre i vremenski dobro ciljane.

"Odgovor jesmo li dobro postupili krije se u podacima s tržišta rada", rekao je Marić. Dodao je kako je "gospodarstvo pozitivno odgovorilo na mjere Vlade, posebno kad se gleda tržište rada na kojemu nisu zabilježeni dramatični negativni pomaci u odnosu na koronu".

Prihodi proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kn
Prihodi proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kn

Najavio je da će sutra na sjednici Vlade biti predstavljeni "daljnji koraci po pitanju funkcioniranja tržišta rada", te kako se može reći da se "vlada ne samo u zdravstvenom, nego i u gospodarskom dijelu s koronakrizom nosi na adekvatan način".

Nadam se konstruktivnoj kampanji, priželjkujem gospodarske teme

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako se nada da će predstojeća izborna kampanja za parlamentarne izbore proći s konstruktivnim temama, izrazivši želju da teme u kampanji budu samo gospodarske.

"Nadam se uvijek konstruktivnoj kampanji. Građani i birači to zaslužuju. Mislim da velika većina građana želi jasne poruke tko je kadar, spreman i sposoban učiniti iskorake u pozitivnom smislu", rekao je Marić nakon užeg kabineta Vlade.

Izrazio je želju da teme u kampanji budu samo gospodarske, a ne budu li HDZ-ovi izazivači željeli raspravljati o ekonomiji, onda će raspravljati i o drugim temama.

Potvrdio je da je spreman na "fajt" u V. izbornoj jedinici gdje će se sučeliti s vukovarskim gradonačelnikom i bivšim HDZ-ovcem Ivanom Penavom.

"U pozitivnom smislu 'fajt'. Naravno da će biti na početku oštrijih riječi. Peta izborna jedinica su tri slavonske županije, mislim da tamo treba biti fokus na gospodarskim temama. Ova kriza otvara veliku šansu. Šansu koja mora biti prepoznata na pravi način", naglasio je Marić.

Nije htio ulaziti u odluku Damira Krstičevića da ne bude nositelj izborne liste za HDZ, pa tako nije ni precizirao je li to gubitak za tu stranku.

"Dao je određeni pečat pozitivnim iskoracima u razvitku oružanih snaga", kazao je Marić.

Za HDZ-ov ekonomski program istaknuo je da se nada da će biti javno objavljen idući tjedan.

"Bit će prilike da se i ti programi na gospodarskom i poreznom dijelu sučele pred građanima. Program je važan, on daje smjernice, ali ne smijemo zanemariti ostvarenja prijašnjih programa, koja daju kredibilitet", istaknuo je Marić.

Kazao je kako su do sada poznati samo nositelji HDZ-ovih izbornih lista, a da se o ostatku lista raspravlja te će ih na vrijeme podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu.

Marić je odbacio navode SDP-a da ih Vlada kopira i prepisuje dio njihova gospodarskog programa o skraćivanju radnog vremena, naglasivši da je Vlada krenula s mjerama od samog početka izbijanja krize.

"Veliki dio gospodarstva i građana je svjestan da je izuzetno važno bilo donijeti adekvatne mjere, i još važnije vremenski dobro ciljane. Unatoč svim izazovima nosimo se na adekvatan način", kazao je Marić.

Dodao je da se nada da SDP-ov gospodarski program "nije figurativan", već stvaran.

"Mislim da je najrelevantniji kredibilitet samog programa, usporedba onog što stavite na papir, i još važnije što isporučite", smatra Marić.

Na pitanje može li afera Vjetroelektrane zasjeniti program i utjecaj HDZ-a u kampanji, Marić kaže kako nije dobar politički analitičar.

"Mislim da svi skupa imamo nultu toleranciju prema bilo kakvim oblicima korupcije. Mislim da imamo jako dobru priliku da zaista napravimo jedan pravi fokus na gospodarske i financijske teme. Fokus treba biti na sadržaju i u suštini na gospodarskim temama", zaključio je Marić.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava