Obavijesti

News

Komentari 90

Ministar Marić: Nema govora o eventualnom preustroju Vlade

Ministar Marić: Nema govora o eventualnom preustroju Vlade
1

Nismo ulazili u takve detalje u smislu preustroja. O tome nema u ovom trenutku nikakvog govora, da se sad vodimo nekim spekulacijama, rekao je Marić nakon sjednice Vlade

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako u ovom trenutku nema nikakvog govora o evenutalnom preustroju Vlade, a uvjeren je i kako će se kada krenu reforme i aktivnosti odvratiti pozornost od manje važnih stvari. 

"Nismo ulazili u takve detalje u smislu preustroja. O tome nema u ovom trenutku nikakvog govora, da se sad vodimo nekim spekulacijama", rekao je Marić odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarske upite jesu li tijekom nedavnog boravka u Washingtonu investitori pitali za eventualni preustroj Vlade i može li to utjecati na povjerenje investitora.

Marić ističe kako investitore zanima koliko će Vlada u segmentu političke ekonomije biti snažna i jaka u provođenju svojih reformi, a smatra kako program koji im je prezentirao "ulijeva nadu i povjerenje da ćemo u tome biti uspješni". 

''Postoje određene poteškoće u komunikaciji''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na upit o reformama i njihovu provođenju dok se Vlada unutar sebe "politički mrcvari", Marić je rekao kako sigurno postoje određene  poteškoće u nekim stvarima i u komunikaciji. "Nadam se da će brzo doći kraj tome. Siguran sam da kada krenu reforme i općenito aktivnosti na neki način se odvratiti pozornost od tih, rekao bih, manje važnih stvari", rekao je Marić. 

Nije želio komentirati upit je li slučaj Ina-MOL ozbiljan politički spor unutar Vlade. "Ne bih to komentirao u ovom trenutku. Znate koliko je to kompleksna i teška tema", odgovorio je.   

Marić je predvodio izaslanstvo Ministarstva financija koje je, uz predstavnike i Hrvatske narodne banke, od 14. do 17. travnja sudjelovalo na proljetnoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu. 

Odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je kako su predstavnici MMF-a, Svjetske banke i pojedinih investitora bili su zainteresirani čuti koji su to glavni smjerovi i osnovne reforme koje će Vlada poduzeti. "Kao što smo i domaćoj javnosti predstavili, tako smo i njima rekli - za ovu Vladu prioritet su prije svega gospodarski rast i zapošljavanje, a u isto vrijeme sređivanje javnih financija odnosno stabiliziranje, a potom i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u", rekao je Marić. 

''Reforme su krenule donošenjem proračuna''

Na upit kada konkretno kreću reforme, ministar financija je rekao kako su one praktično već krenule s donošenjem proračuna. 

Ističe i kako će se vrlo skoro, kada budu objavljeni podaci prema metodologiji ESA 2010, vidjeti da će deficit ovogodišnjeg proračuna unutar 3 posto BDP-a i maastrichtskog kriterija. "I to je jedna jaka poruka. Paralelno s tim i projekti koje smo najavili u smislu aktivacije državne imovine i reformski paketi koji već negdje kreću ili su krenuli", kazao je Marić, spominjući primjerice najave u resorima zdravstva ili djelokrugu javne administracije. 

Napomenuo je i kako je počeo rad povjerenstva, odnosno stručne radne skupine vezano za porezni sustav.  "Unatoč razno-raznim spekulacijama o pojedinim segmentima poreznog sustava ja se od toga moram ograditi kao ministar financija. Kao što sam obećao hrvatskoj javnosti, kada budemo imali cjelovito rješenje kao takvo ćemo ga i prezentirati", najavio je. 

Što se tiče tzv. poreznog Uskoka odnosno Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara i nekih medijskih napisa kako će se on zatvoriti, ministar Marić je ponovio kako je bilo razno-raznih spekulacija i komentara te kako nikakva odluka nije donesena. 

Iz perspektive sistematizacije i organizacije Ministarstva financija, efikasnog upravljanja svih službi, sigurno da paralelni sustavi nisu dobrodošli, kazao je Marić, ponavljajući kako od svih službi koje su u tom djelokrugu, a uzevši u obzir izazove aktualnog vremena, treba taj rad i dalje jačati i osnaživati. 

Najavio je kako će se uskoro, a riječ je o tjednima, izići s konkretnim prijedlogom te da je riječ o cjelovitoj sistematizaciji Ministarstva financija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...