Ministar Marko Primorac tvrdi: Očekujem usporavanje inflacije | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Ministar Marko Primorac tvrdi: Očekujem usporavanje inflacije

Ministar Marko Primorac tvrdi: Očekujem usporavanje inflacije

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u utorak da očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo lani

VIDEO

Očekujem usporavanje inflacije, rekao je Primorac u izjavi uoči konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) "Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive". 

Ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji u 2024. godini od 3,1 posto. Dometnuo je da će ministarstvo u domeni fiskusa učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali i podsjetio da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.

Što se tiče kolovoza, a u kontekstu podsjećanja na lanjski osmi mjesec koji je jednokratno prekinuo seriju smanjenja inflacije i donio rast cijena, rekao je da je "sve moguće" i podsjetio da je lani u kolovozu, prije svega zbog porasta cijena usluga u turizmu, trend usporavanja inflacije jednokratno prekinut.

"Moguće je da se određene cijene, prije svega usluga i to regionalno - na Jadranu i u dijelovima Hrvatske gdje je povišena potražnja zbog dolaska turista, zadrže na nešto višim razinama", rekao je.

Boris Vujčić: 'ECB može i ranije djelovati ako inflacija neočekivano uspori'
Boris Vujčić: 'ECB može i ranije djelovati ako inflacija neočekivano uspori'

Upitan o mogućnosti popuštanja vladinih mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog cijena energenata i inflacije, odgovorio je da vlada to polako i čini.

Tako jučer nije produžena uredba kojom su smanjene trošarine na dizel i benzin (eurosuper), što je vlada prakticirala svaka dva tjedna, podsjetio je.

"U očekivanju velikog broja turista, a s obzirom da se radi o subvenciji, ne bi bilo previše logično subvencionirati građane koji nisu rezidenti Republike Hrvatske, na teret državnog proračuna", rekao je.

"Polako radimo na popuštanju mjera (...), podaci su takvi da postupno nestaje opravdanje za značajnijim državnim intervencijama", kaže ministar financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'
KAKO SMO OTJERALI STRUČNJAKA

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. William Novick dolazio je u vrijeme rata i operacijama spasio više od 600 hrvatske djece. Otjerali su ga. Znalo se da Novick ne uzima 'plave kuverte'. O svemu govore tadašnji akteri