Obavijesti

News

Komentari 26

Ministar o kupnji skupog lijeka: Država će stati iza svoje djece

Ministar o kupnji skupog lijeka: Država će stati iza svoje djece
1

Kujundžić je rekao da će se danas sastati pet vodećih hrvatskih onkologa koji će reći svoje mišljenje o lijeku i bolesti koju djeca imaju i šansama koje daje taj lijek kod oboljelih

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku da nitko ne može i ne smije utjecati na stručno povjerenstvo koje se danas treba očitovati o kupnji lijeka Dinutuximab Beta za djecu koja boluju od rijetkog visokorizičnog neuroblastoma.

"Nitko niti može niti smije utjecati na ljude iz struke. Danas će se sastati pet vodećih hrvatskih onkologa koji će reći svoje mišljenje o lijeku i bolesti koju djeca imaju i šansama koje daje taj lijek kod te djece", rekao je Kujundžić.

Upitan tko će platiti lijek ako povjerenstvo donese odluku o kupnji, Kujundžić je odgovorio da će država uvijek stati iza svog naroda, posebice iza svoje djece.

Komentirao je i peticiju koju je potpisalo 30.000 građana koji zahtijevaju kupnju lijeka, kao i da se Klaićevoj bolnici poveća financijski limit i hitno donesu mjere za financiranje, posebno skupih lijekova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Poštujemo građane koji su potpisali taj dokument i pozivamo ih na dijalog za cjelovito rješavanje hrvatskog zdravstvenog problema. Lijek treba dati bolesnim ljudima, ali moramo naći rješenje kako ga platiti, u tome moramo svi sudjelovati. Pozivam sve Hrvate na dijalog kako riješiti prihodovnu i rashodovnu stranu sustava. Bez populizma", poručio je Kujundžić.

Peticiju "Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život" u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja, potpisalo je gotovo 30.000 građana, potpisi i dalje pristižu putem interneta, a pokretači peticije Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u ponedjeljak su zatražili da na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma.

Na kolegiju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva 13. lipnja imenovano je povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih, u vezi sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka Dinutuximab beta, nedavno registriranog na razini EU-a, no ne i u Hrvatskoj. Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno.

HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna bolnička nabavka lijeka. Lijek je dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji, a povećava šanse za preživljavanje 10 do 20 posto.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...