Obavijesti

News

Komentari 7

Ministarstvo: Najboljih 500 učitelja dobit će po 10.000 kn

Ministarstvo: Najboljih 500 učitelja dobit će po 10.000 kn

Radi se o bruto iznosu koji će na jesen dobiti najbolji odgojno-obrazovni djelatnici po izboru posebnog povjerenstva. U Sindikatu hrvatskih učitelja ističu: Pravilnik nije pravedan, što je s ostalima zaposlenima u školama

VIDEO

Već ove jeseni, na Dan učitelja, 5. listopada, 500 učitelja i nastavnika bit će nagrađeno s po 10.000 kuna bruto za svoja postignuća. 
Objavilo je to ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je, kako se navodi u priopćenju, izradilo "Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova". Kako navode, ove je godine za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike u proračunu osigurano pet milijuna kuna, a Pravilnik propisuje da se najbolji nagrade svake godine.
- Prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to dvjema mjerama. Ove godine na temelju Pravilnika o nagrađivanju osiguravamo 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja. Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku Javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a. Prvi takav javni natječaj zaključujemo za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine. Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu - istaknula je ministrica Blaženka Divjak.
U Ministarstvu navode kako su kriteriji izvrsnosti za nagrađivanje: Prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija; objavljivanje stručnih članaka, stručnih priručnika, računalnih programa; izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja; rad na projektima u odgoju i obrazovanju, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom; rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.
- Prvi put Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, povezano s povećanom količinom posla koji obavljaju u sklopu eksperimentalnoga programa, a posebno na praćenju i vrednovanju same provedbe - navodi se.

 

Najbolje će birati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje. Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u proteklih godinu dana. Svečana dodjela nagrada održava se na svjetski Dan učitelja, odnosno drugi radni dan ako Dan učitelja u godini za koju se dodjeljuju nagrade pada u neradni dan.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravilnik je izrađen tzv. „bottom up“ pristupom tako da je provedena online anketa (N = 1.415) kojom su se prikupljali prijedlozi za Pravilnik. Uzevši u obzir zahtjeve iz javne rasprave, ovaj Pravilnik odvojen je od Pravilnika o napredovanju koji će uskoro biti donesen, ističu u Ministarstvu.

- Na sustavu nagrađivanja sindikat je inzistirao još kod pregovora o granskom kolektivnom ugovoru. Naime, naša je ideja bila da u usustav nagrađivanja uđu svi zaposleni u školama, dakle, ne samo odgojno-obrazovni djelatnici, već i kuharice, tajnice, svo administrativno-tehničko osoblje bez kojeg škola kao sustav ne može funkcionirati - ističe predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. U komisiji za donošenje ovog Pravilnika sudjelovala je članica sindikata Ana Finić, a sindikat je u opširnom izvješću istaknuo još neke problematične točke dokumenta.
- Posebno je problematično to što "milijunski“ iznosi koji iskaču iz novinskih naslova, navodno izdvojeni za nagrađivanje učitelja, nisu Pravilnikom definirani, već iznos nagrade ovisi o osiguranim sredstvima u državnom proračunu, što, prema dosadašnjem iskustvu, znači da se zaposlenici mogu, ali i ne moraju nagrađivati. Usmenim definiranjem nagrade u pojedinačnom iznosu od 10.000 kuna bruto za do 500 učitelja ne možemo biti zadovoljni, pogotovo obzirom na to da je predviđeni rok za podnošenje prijava 30. lipnja 2019. Do tada bi ministrica obrazovanja, na temelju javnog poziva, trebala imenovati Povjerenstvo za nagrađivanje, koje bi opet, na temelju sljedećeg javnog poziva trebalo odlučiti o ispunjenosti uvjeta za nagrađivanje. Za cijeli ovaj proces, uključujući objavu u Narodnim novinama, preostaje tek pedesetak dana. Ne bi bilo prvi put, na žalost, da se sredstva predviđena za odgoj i obrazovanje vraćaju u državni proračun - ističe se u očitovanju Sindikata na prijedlog Pravilnika, te zaključuje:

Teško se oteti dojmu kako je Pravilnik u tom djelu zapravo samo paravan za pokušaj rješavanja plaćanja prekovremenog rada odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnom programu „Škola za život“. Sindikat hrvatskih učitelja već je i prije početka provedbe eksperimentalne provedbe „Škole za život“ upozoravao na povećan opseg posla svih zaposlenika uključenih škola. Nedopustivo je, međutim, naknadu za kontinuirani rad nazivati nagradom

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina