Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Ministarstvo: Netočno je da namjerno skrivamo natječaje

M. Rakar je na internetu objavio podatke oko 59.000 transakcija za poslove javne nabave vrijednih oko 80 mlrd. kn. Kaže kako su podaci objavljeni u NN nepretraživi

D.Višnjić/Pixsell
Foto: D.Višnjić/Pixsell
9 komentara

Ovo je početak posla za nas, ali i za mnoge druge poput policije, DORH-a i novinara, rekao je za Dnevnik.hr Marko Rakar koji je sa svojom udrugom Vjetrenjača na internetu objavio podatke oko 59.000 transakcija za poslove javne nabave vrijednih približno 80 milijardi kuna.

- Javna nabava je najveći izvor korupcije i kriminala u državi pa smo odlučili da taj cijeli postupak učinimo transparentnijim - ističe Rakar.

- Teško je reći što smo točno otkrili. Činjenica je da ćete vrlo lagano pronaći anomalije i stvari koje nisu logične - tvrdi Rakar. Dodaje i kako su podaci o javnim nabavama dostupni javnosti, ali da je do njih vrlo teško doći jer su skrivene na internetskim stranicama Narodnih novina (NN). No Ministarstvo gospodarstva tvrdi kako to nije istina, piše HRT.

- Svi podaci dostupni su javnosti već nekoliko godina u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina. Navod da se podaci o natječaju namjerno skrivaju na web-stranicama potpuno je netočan - priopćilo je ministarstvo.

- Ti podaci jesu objavljeni, to je točno, no ti podaci su apsolutno nepretraživi. Osim toga podaci na stranicama NN su dostupni u vrlo ograničavajućem vremenskom razdoblju, od nekih 60-ak dana i doslovce su nabacani po redoslijedu dolaska u NN, tvrdi Marko Rakar.

Na stranicama njegove baze podataka može se vidjeti koje su sve tvrtke poslovale sa državom i koliko su stajali sklopljeni poslovi. Podaci se odnose na razdoblje od srpnja 2009. do studenog 2011., a prikupljeni su iz narodnih novina, Vladina ureda za središnju javnu nabavu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message