Obavijesti

News

Komentari 1

Ministarstvo o vandalizmu na Golubovom kamenu: Zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti

Ministarstvo o vandalizmu na Golubovom kamenu: Zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti

Ministarstvo hrvatskih branitelja u priopćenju ističe da se vandalski i barbarski čin nad tim spomen-obilježjem dogodio između 9. i 11. srpnja,

Ministarstvo hrvatskih branitelja je najoštrije osudilo vandalski čin u kojem je minirano spomen-obilježje hrvatskim braniteljima poginulima u obrani Dubrovnika na Golubovu kamenu iznad Rijeke dubrovačke, na području općine Ravno u BiH.

O miniranju spomenika izvijestila je danas na svojoj stranici Udruga dragovoljaca "Imotski sokolovi". Oni ističu kako su 11. srpnja  krenuli na Golubov kamen kako bi blagoslovili novopostavljeni križ u spomen i sjećanje na poginule pripadnike 3. imotske bojne Branka Kutlešu i Vinka Žužula.

Velikim zauzimanjem općine Ravno i njezina načelnika Andrije Šimunovića, koji se brinu s neizmjernim poštovanjem prema mjestima na kojima su poginuli hrvatski branitelji, križ s imenima branitelja bio je postavljen u petak, 9. srpnja. na Golubovu kamenu. Kada su nakon dva dana došli blagosloviti taj križ, mjesto na kojem je trebao stajati bilo je minirano od nepoznatih počinitelja i križ je nestao, napisano je na stranici "Imotskih sokolova".

Ministarstvo hrvatskih branitelja u današnjem priopćenju ističe da se vandalski i barbarski čin nad tim spomen-obilježjem dogodio između 9. i 11. srpnja, kada je nepoznati počinitelj ili više njih minirao spomenik i otuđio križ na kojem su upisana imena hrvatskih branitelja, "onih koji su život položili na Oltar domovine kako bismo svi mi danas mogli živjeti i uživati u slobodi i demokraciji."

"Svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam je i barbarizam koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti", stoji u priopćenju. Također, među ostalim se ocjenjuje kako je "nedopustivo oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, nepoštovanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života".

Ministarstvo podsjeća kako je i u prijašnjim slučajevima devastacije spomen-obilježja poginulim braniteljima na širem području Golubova kamena, u općini Ravno, BiH, reagiralo i od mjerodavnih institucija tražilo da poduzmu konkretne mjere kako bi se pronašli počinitelji.

"I zbog ovoga vandalskog čina reagirat ćemo prema svim nadležnim institucijama, i očekujemo da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere i radnje za pronalazak i kažnjavanje počinitelja ovog sramotnog i vandalskog čina", poručuje u priopćenju Ministarstvo hrvatskih branitelja.