Obavijesti

News

Komentari 400

Ministarstvo podsjeća: 'Svinje se mora poštedjeti svake boli'

Ministarstvo podsjeća: 'Svinje se mora poštedjeti svake boli'
1

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, stoji u uputama Ministarstva

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute kojih se kućanstva trebaju držati tijekom običaja 'svinjokolje' ili 'kolinja'.

Klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu u zimskom razdoblju stoljetna je tradicija naših seoskih gospodarstava, podsjećaju iz Ministarstva, detaljno obrazlažući smjernice kojih se valja pridržavati prilikom klanja.

Navode da se životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem, da se životinje mogu zaklati samo nakon omamljivanja, a klanje mogu provoditi samo ljudi koji su primjereno osposobljeni za takve poslove.

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto tijela na način da se životinjama nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je podizati ili vući životinje za glavu, uši, noge ili rep, ili njima rukovati tako da im se nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je koristiti zašiljene štapove ili druge šiljate predmete te savijati, stiskati ili lomiti repove životinjama ili grabiti bilo koju životinju za oči.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da se životinje koje ne mogu hodati ne smije vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže, podsjeća se u uputama.

Među uputama su i savjeti za odabir i održavanje pištolja za omamljivanje, upute o inspekcijskom nadzoru te objašnjenja pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu.

Cijeli pravilnik pročitajte OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 400
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina