News

Komentari 14

Ministarstvo pozvalo na oprez: U Hrvatsku je došla ptičja gripa

Ministarstvo pozvalo na oprez: U Hrvatsku je došla ptičja gripa

U cijeloj Republici Hrvatskoj je, osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je pozvalo na pridržavanje strogih preventivnih mjera koje su na snazi zbog pojave visoko patogene influence ptica, a kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi, kao i širenje te bolesti te time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da su u nedjelju, 5. prosinca, stupile na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP), koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine br. 132/2021).

"Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito", ističu iz Ministarstva.

Kako pojašnjavaju, u cijeloj Republici Hrvatskoj je, osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi.

Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr.

U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo također moli za punu punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica.

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu, ističu iz resora poljoprivrede.

Virus influence ptica, podtip H5N1, u Hrvatskoj je za sada potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog toga je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca, navode iz Ministarstva.

Ističu kako je bolest potvrđena i u drugim europskim zemljama u populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je, s obzirom na migracije divljih ptica, velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Najčitaniji članci