Obavijesti

News

Komentari 0

Ministarstvo pravosuđa: Medek nije osobni savjetnik ministra, nego predstavnik struke

Ministarstvo pravosuđa: Medek nije osobni savjetnik ministra, nego predstavnik struke

Naime, Gong je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao Aunedija Medeka

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa poručilo je u utorak u dogovoru na prozivke Gonga kako imenovani član radne skupine za zakon o lobiranju Mario Aunedi Medek nije ministrov "osobni PR savjetnik", nego je u skupinu imenovan kao predstavnik strukovnog udruženja.

"Aunedi Medek nije 'osobni PR savjetnik ministra', a tvrtka, u kojoj je jedan od suvlasnika, u trenutku njegovog imenovanja u radnu skupinu nije imala nikakav komercijalni odnos s Ministarstvom pravosuđa i uprave. U radnu skupinu imenovan je kao predstavnik strukovnog udruženja čiji je predsjednik", priopćilo je Ministarstvo.

Naime, Gong je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao Aunedija Medeka, suvlasnika agencije koja radi komunikacijsko savjetovanje za to ministarstvo.

Gong prijavio ministra pravosuđa jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika
Gong prijavio ministra pravosuđa jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika

Nije im sporno da struka odnosa s javnošću ima svog predstavnika u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju, ali posve neprimjerenim ocjenjuju da to bude suvlasnik agencije čiji je klijent Ministarstvo.

Ministarstvo pak ističe kako je radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o lobiranju osnovana 25. lipnja 2021., a ugovor o uslugama komunikacijskog savjetovanje za potrebe Ministarstva potpisan je u studenom 2021. nakon provedene javne nabave.

Također, navodi kako su u radnu skupinu imenovani predstavnici različitih dionika; akademske zajednice, neovisnih tijela poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenika za informiranje, Državnog odvjetništva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i drugih strukovnih udruženja.

"Nazivati predstavnike takvih institucija 'produženim rukama vlasti koja neće otvarati nikakva pitanja ili probleme koji nisu u interesu vladajućima' smatramo izrazom nepoštovanja prema istima", ističe Ministarstvo te napominje kako su imena članova radne skupine od početka javno dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva.

Cilj donošenja Zakona o lobiranju je prvi put sustavno urediti područje lobiranja, koje je Vlada prepoznala kao područje koje je neregulirano, a nosi korupcijske rizike. Upravo iz tog razloga, istaknuto je, donošenje tog zakona uvršteno je u Program Vlade za mandatno razdoblje 2020.-2024. te u Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Ministarstvo je odgovorilo Gongu i da članovi radne skupine nemaju "povlašteni pristup" niti kroje propise "za svoju maksimalnu ugodu poslovanja", nego sudjeluju u otvorenom dijalogu između različitih dionika o uspostavi kvalitetnog pravnog okvira za područje lobiranja.

Na kraju je poručeno da će nacrt prijedloga zakona Ministarstvo, kao predlagatelj, poslati u daljnju proceduru, uvažavajući mišljenja iznesena na radnoj skupini, mišljenja drugih nadležnih tijela te mišljenja zainteresirane javnosti koja će biti iznesena u postupku javnog savjetovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je