Obavijesti

News

Komentari 52

Ministarstvo se hvali: Naplata kazni povećana za 300 posto!

Ministarstvo se hvali: Naplata kazni povećana za 300 posto!
6

Ministarstvo pravosuđa pohvalilo se u petak rezultatima male prekršajne revolucije. Poboljšana je naplata prekršajnih kazni i smanjen broj predmeta na sudovima

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa s razlogom se pohvalilo rezultatima male prekršajne revolucije koji su se pokazali već u prvih pet i pol mjeseci primjene, od 1. lipnja ove godine. Bitno je smanjen priljev predmeta na prekršajne sudove i povećana naplata novčanih kazni, što je i bio cilj reforme.

Prekršajni sudovi u četiri najveća grada preuzeli su 18.696 predmeta preopterećenog Visokog prekršajnog suda (VPS) i riješili su 13.013 predmeta, pri čemu su održali ažurnost redovnih obveza.

U pet i pol mjeseci priliv predmeta na VPS smanjio se za 38 posto. Lani u istom razdoblju zaprimljeno ih je 17.525, a ove godine 10.831. Na prekršajnim sudovima, njih 61, broj predmeta se smanjio 10 posto odnosno gotovo 27 tisuća. S tim da je u trećem kvartalu broj primljenih predmeta pao za više od 33 posto, što govori kakav bi mogao biti trend. To smanjenje posljedica je naplate novčanih kazni u pola manjem iznosu na mjestu počinjenja, te primjene instituta sporazumijevanja i oportuniteta.

Pri tomu represija nije pojačana već je uvedeno više reda.

MUP je izdao 14,77 posto manje obaveznih prekršajnih naloga, 65,74 posto manje prekršajnih naloga i 40,38 posto manje optužnih prijedloga. Istodobno naplata novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja (pola kazne) porasla je za 84,63 posto (86.266 naplaćenih kazni). Porezna uprava bilježi pad od 65 posto optužnih prijedloga.

Prekršajni sudovi su u dvije trećine od 17.184 slučaja naplatili kazne u ukupnom iznosu od 16,132.549 kuna. Dok je Fina temeljem zahtjeva prekršajnih sudova za pet i pol mjeseci naplatila 43,332.047 kuna. Usporedbe radi, od 2007. do 2011. Porezna uprava uspjela je naplatiti tek 12 posto novčanih kazni. Recimo 2009. od izrečenih oko 200 milijuna kazni naplaćeno je tek 47 milijuna kuna. Novi sustav naplate kazni u dvotrećinskom iznosu i putem Fine pokazuje vrle dobre rezultate.

MUP je naplatio gotovo 25 milijuna kuna kazni, ili 14,32 posto više nego u istom razdoblju lani (iako je naplaćivano pola kazne) s tim da je lani na mjestu prekršaja postojala mogućnost naplate pune kazne ali do iznosa od 1000 kuna.

Naplata po obveznom prekršajnom nalogu povećana je za 300 posto, s tri milijuna na 12,5 milijuna kuna, a po prekršajnom nalogu s milijun kuna na 2,6 milijuna kuna. To povećanje posljedica je uvođenja mogućnosti plaćanja dviju trećina kazne u tzv. paricijskom roku. I Porezna uprava naplatila je 83 posto izrečenih kazni, a 2012. 49 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"