Obavijesti

News

Komentari 19

'Ministre Varga, odustanite od tajkunizacije našeg zdravstva'

'Ministre Varga, odustanite od tajkunizacije našeg zdravstva'
5

Udruga hrvatskih pacijenata dobila je i dopis u kojem stoji da je zbog nedostatka od 1.500.000 kn na KBC Rebro prestao raditi vrlo bitan laboratorij za dijagnostiku

VIDEO

Udruga hrvatskih pacijenata dobila je dopis da je zbog nedostatka 1.500.000 kuna na KBC Rebro prestao raditi vrlo bitan laboratorij pri Kliničkoj jedinici za citogenetiku i FISH dijagnostiku hemato-onkoloških bolesti pa je sazvala konferenciju pod nazivom "Ministre Varga, odustanite od nastavka tajkunizacije Solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS)". Klinička jedinica za citogenetiku i FISH dijagnostiku hemato-onkoloških bolesti jedini je centar-laboratorij na prostorima Republike Hrvatske. Laboratorij osigurava traženu dijagnostiku iz svih bolnica u Hrvatskoj, ali i kontinuiranu suradnju među liječnicima-centrima kao što su Split, Osijek, Rijeka, Dubrovnik...te drugih centara u zemlji, ali i u svijetu.

- Prestankom rada sustava radi zastarjele opreme više nije moguće osigurati traženu dijagnostiku niti koristiti bazu podataka koja datira od 1996. godine, a napominjemo kako je upravo kontinuitet praćenja hemato- onkoloških bolesnika- transplatiranih, jedan od važnih preduvjeta sigurne i od struke definirane vrijednosti - kažu iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Na konferenciji je bio sanacijski upravitelj KBC Rebro Hrvoje Vrčić koji je tvrdnje da laboratorij ne radi opovrgnuo. Radi zahvaljujući zamjenskoj opremi.

- Imamo poteškoće sa softverom, ali laboratorij radi i nije nikad prestao raditi. Nabavljamo novi softver i hardver, medicinsko osoblje bilo je i na edukaciji u Pragu. Pacijenti se i dalje primaju, a oni koji nisu najžurniji malo će pričekati, ali niti jedan pacijent nije ugrožen. Problem će se vrlo brzo riješiti, ne mogu reći točno kad, ali kroz mjesec dana. To se događa i mi ne možemo protiv toga - rekao je Vrčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje govorio je i o prijedlozima izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju za koji smatra da je nastavak agresivne tajkunizacije te predlaže referendum.

- Mi nismo dobili službenu verziju zakona. Ljudi s kojima surađujemo neslužbeno su nam ga dali, ali kad smo ga vidjeli uopće se nismo mogli snaći. Zamolili smo ljude u zdravstvenom sustavu da nam ga pomognu protumačiti. Predlažemo referendum u sklopu novih izbora o tim zakonima jer su oni od vitalne važnosti za građane - rekao je Drlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag