Obavijesti

News

Komentari 3

Ministrica Murganić: 'Mi nismo ništa petljali po novom zakonu'

Ministrica Murganić: 'Mi nismo ništa petljali po novom zakonu'

Ne dopustite da vas pogađaju ove kritike. Mi u Živom zidu smatramo da je Zakon dobar i podržat ćemo ga, rekao je Pernar ministrici nakon rasprave s SDP-ovom Sabinom Glasovac

VIDEO

Zakon o pravobranitelju za djecu koji je digao prašinu u javnosti i kod oporbe koja ističe da se ovim Zakonom želi smijeniti pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić na dnevni red jučerašnje sjednice došla je tek u kasne noćne sate, oko 22.30. O njemu je raspravljala tek šačica zastupnika koji su ostali u Saboru.

Ministrica demografije Nada Murganić obrazložila je Zakon i istaknula kako se on donosi nakon što je Ustavni sud u ožujku postojeći Zakon ocijenio neustavnim jer je donesen običnom većinom, a ne većinom svih saborskih zastupnika koja je potrebna za organske zakone.

- Ustavni sud je stavio van snage postojeći Zakon, ali nigdje nije dao naputak da se petlja u sadržaj i kroz prijelaznu i završnu odredbu definira da će prestati mandat postojećoj pravobraniteljici - rekla je SDP-ova Sabina Glasovac dodavši da se zato taj Zakon može nazvati "lex Milas Klarić."

Ministrica Murganić rekla joj je kako oni nisu ništa petljali po Zakonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Robert Podolnjak u ime Mosta istaknuo je kako se radi o vrlo važnom Zakonu o kojem ne priliči raspravljati u tako kasni sat kad već pada i koncentracija, ali i kad nema zastupnika u sabornici.

Poručio je kako je Most stajališta da Vlada uopće ne bi trebala predlagati pravobranitelje nego kako bi procedura izbora pravobranitelja trebala biti u nadležnosti Hrvatskog sabora koji bi uputio javni poziv pa ga izabrao kvalificiranom većinom svih zastupnika kao i druge dužnosnike u Saboru. 

Nadalje, smatraju kako bi pravobranitelji trebali biti neovisni i samostalni te da se njihov osmogodišnji mandat ne može prekinuti neprihvaćanjem njihovih Izvješća o radu. Oko tih ključnih točaka podnijeli su i amandmane.

Sabina Glasovac poručila je kako SDP neće podržati ovaj prijedlog Zakona, a na njega su također podnijeli amandmane.

Prvim žele osigurati neovisnost pravobranitelja. Također kao i Most istaknula je kako SDP smatra da neusvajanje Izvješća o radu pravobranitelja ne bi trebao biti razlog za smjenu bilo kojeg pravobranitelja.

-  Protivimo se i novom prijedlogu koji nije postojao u dosadašnjem Zakonu da Sabor može tražiti izvanredna Izvješća o radu. Ovdje se pokušava napraviti da pravobranitelj, osim jednogodišnjeg Izvješća, i jednom tjednom podnosi Izvješća i ako Sabor nije zadovoljan može ga smjenjivati. To narušava stabilnost pravobranitelja - poručila je Glasovac.

Drugim amandmanom SDP želi spriječiti političku smjenu i onemogućiti da se prekine osmogodišnji mandat bez valjanog i objektivnog razloga.

- Oslobodimo sve pravobranitelje političkog pritiska - poručila je dodavši kako će, ako se na ovaj način smjeni pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, to biti ružan presedan.

Istaknula je kako nijednoj Vladi do sada, ni SDP-ovoj ni HDZ-ovoj, nije do prošle godine, odnosno do prošle HDZ-ove vlade, palo na pamet koristiti neusvajanje Izvješća o radu za smjenu pravobranitelja. 

Pozvala je i ministricu Murganić da kaže je li točna informacija da je rekla Milas Klarić na sastanku u Vladi rečenicu "Ja i HDZ mislimo da ste vi SDP."

Ministrica Murganić odgovorila je kako nije istina da je ona rekla Milas Klarić da misli da je SDP te da ona uopće nije opterećena time niti bi ju zbog toga smjenjivala.
 
- Ne radu se o smjeni Milas Klarić nego o Zakonu koji smo morali donijeti i sigurno nam nije bila namjera da se bavimo sa smjenom pravobraniteljice.

Vi svi sumnjate u prosječnu inteligenciju da bih ja izjavila gospođi Milas Klarić da je ona SDP. Ja to nisam rekla. To je njena percepcija da se ovaj Zakon sveo na njenu smjenu. Ja nisam opterećena što je ona predložena od strane SDP-a ili nije - poručila je Murganić.

U njenu obranu stao je Ivan Pernar koji se ranije tokom dana već bio žestoko obrušio na Milas Klarić i zatražio njenu smjenu.

 - Ne dopustite da vas pogađaju ove kritike. Mi u Živom zidu smatramo da je Zakon dobar i podržat ćemo ga. Samo glavu gore - rekao je Pernar. 

Nada Turina-Đurić u ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a poručila je da je prvo trebalo raspraviti Izvješće pravobraniteljice, a tek onda Zakon a ne, kako je istaknula, skrivati se iza odredbe o razrješenju pravobraniteljice stupanjem na snagu novog Zakona.

- Rasprava u ponoć u startu mi govori da ovdje nešto nije dobro - rekla je.

Ante Babić u ime Kluba HDZ-a najavio je amandman da pravobranitelja za djecu predlaže i bira Hrvatski sabor na prijedlog matičnog radnog tijela. 

Marija Puh u ime Kluba HNS-a istaknula je kako će podnijeti amandmane da se omogući pravobranitelju neovisnost i pristup tajnim podacima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje