Obavijesti

News

Komentari 98

Udar na profitere: Lažni računi obnove u Gunji neće se platiti!

Udar na profitere: Lažni računi obnove u Gunji neće se platiti!
5

Nakon serije članaka u 24sata o deranju države u obnovi poplavljenih područja, i ministrica je priznala da su cijene bile previsoke. Poručila je da će se sve provjeriti

VIDEO

Ušla sam s čistim srcem u obnovu Gunje i ostalih sela te ne želim da na tome ostane sjena. Cijene koje plaćamo su više zbog rokova i jer nismo željeli da ijedna tvrtka propadne.

Poručila je to ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš nakon što su 24sata u seriji članaka prvi put otkrila javnosti koliko je stajala obnova poplavljene Posavine. Obnova kuća po 480.000 kuna, luksuzne septičke jame od 64.500 kuna, nove kuće od 55 kvadrata za 887 tisuća, a one od 70 kvadrata za milijun...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:34

Država je papreno platila obnovu , a 21 tvrtka konzorcij koje su dobile posao često su prepustile radove kooperantima po 20 do 50 posto nižim cijenama. Razliku su ostavili sebi u džepu . Mještani nisu trebali vidjeti troškovnike i da 24sata nije objavio tekstove o obnovi Gunje, možda ih nikad ne bi vidjeli niti ostali porezni obveznici.

- Za 10 dana objavljujemo troškovnike za prve obnovljene kuće. Kako budu dobivale uporabne dozvole, tako ćemo objaviti i za sve odrađeno. Porezni obveznici koji su sve platili imaju pravo znati na što je otišao njihov novac . Sve će biti transparentno - rekla je u razgovoru za 24sata Mrak Taritaš.

Sve se provjerava: Zaustavili isplate izvođačima

Nakon naših otkrića, ministrica kaže da je zaustavila isplatu izvođačima dok se još jednom sve ne provjeri. Prve su na udaru septičke jame od 64.500 kuna.

- To nismo naručili i nećemo ih toliko platiti, iako je račun ispostavljen. Pa nisu se u kuće mogle stavljati zlatne kvake i očekivati da država to plati. Bili smo korektni, ali muljanja nećemo dopustiti - kaže Taritaš.

Ugovorena vrijednost obnove je 430 milijuna kuna . Rok za javljanje je bio pet dana. Od ponuđenih cijena, ministarstvo je odbacilo 25 posto najskupljih i 25 posto najjeftinijih, a zatim prosjek ponudilo izvođačima. Četvero nije pristalo zbog kratkih rokova.

Ministrica je svjesna da su cijene i više nego korektne

Ministrica otvoreno kaže da je svjesna da su cijene “više nego korektne prema izvođačima radova”.

Patrik Macek/Pixsell

- Da smo raspisali natječaj u rokovima prema zakonu o javnoj nabavi, zatim birali najjeftinijeg, čekali bismo rokove žalbe, ne bi obnova počela do proljeća ove godine. Dali smo im korektne cijene i nismo htjeli da tvrtke propadnu kao nakon obnove u ratu . Ali zato smo im dali iznimno kratke rokove obnove, rade subotom i nedjeljom i platit će penale za svaki dan kašnjenja. Svjesna sam da su ugovorene cijene mogle biti niže, ali mi nismo imali mjesece za počinjanje s obnovom . Imali smo golem pritisak i na kraju je ona kvalitetno odrađena - kaže ministrica.

Pokazali smo joj i cjenik prema kojem državni ured za obnovu i zbrinjavanje gradi kuće od 55 četvornih metara i po 30 posto nižim cijenama.

'Nismo htjeli dopustiti da obnova traje pet godina'

- Njihovi izvođači naprave nekoliko kuća godišnje. Naši su trebali obnoviti sela u godinu dana. Da radimo kao oni, obnova bi trajala pet godina, to nismo htjeli dopustiti. I danas postoje tužbe zbog radova u obnovi. Uštedjeli smo i PDV - objašnjava Mrak Taritaš.

Priznaje da su vjerojatno i obnovili neke kuće koje nisu imale pravo na obnovu . I tu su pokušali izaći u susret ljudima zbog nesređenih papira, pa su kaže omogućili da dva svjedoka potvrde kako je netko živio u kući prije poplave.

- A onda smo shvatili da postoje ‘profesionalni svjedoci’. Na kraju smo obustavili niz obnova - objašnjava Mrak Taritaš.

Kaže da bi inače za radove ugovarali drukčije cijene, ali “da sve mora biti gotovo u godinu dana, opet bih učinila isto” jer su ljudi brzo dobili nove kuće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto