News

Komentari 0

Ministrica Vučković na Agrifish vijeću u Bruxellesu raspravljala i oko zaštite imena prošeka

Ministrica Vučković na Agrifish vijeću u Bruxellesu raspravljala  i oko zaštite imena prošeka

Ministri su razmijenili mišljenja i o usklađenosti Zelenog plana, Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i trgovinske politike radi potpore prijelazu na održive prehrambene sustave

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo o sudjelovanju ministrice poljoprivrede Marije Vučković na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Agrifish, na kojem je za Hrvatsku najvažnija bila rasprava o stanju na tržištu, posebice s obzirom na visoke cijene inputa i nastavak krize u sektoru svinjskog mesa.

Povjerenik za poljoprivredu EK Janusz Wojciechowski izvijestio je ministre o trenutnom stanju na tržištu i najavio osnivanje radne skupine s ciljem pronalaska rješenja za probleme sektora proizvodnje svinjskog mesa posebice prevelike ovisnosti o uvozu stočne hrane te pretjerane centralizacije proizvodnje u EU. Također je najavio i skoru objavu komunikacije Komisije koja će se baviti pitanjima visoke cijene energenata i inputa s posebnim osvrtom na posljedice za poljoprivrednu proizvodnju, prenosi Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju o jučer održanom sastanku Vijeća ministara.

"Hrvatska je pozdravila ove inicijative s obzirom da je na prethodnom sastanku Vijeća ukazala na potrebu višesektorskog pristupa i pronalaska sustavnog rješenja ovih problema", ističu iz Ministarstva.

Ministri su razmijenili mišljenja i o usklađenosti Zelenog plana, Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i trgovinske politike radi potpore prijelazu na održive prehrambene sustave.

Vučković je pritom naglasila nužnost koherentnosti politika koje na bilo koji način imaju utjecaj na proizvodnju i dostupnost hrane, kao i na cjenovnu dostupnost hrane krajnjim potrošačima. Ključnim smatra zadržavanje konkurentnosti europskih proizvođača hrane u odnosu na uvoz, što se između ostalog može postići inzistiranjem na recipročnoj primjeni EU standarda na uvezene proizvode, ističu iz resora poljoprivrede.

Na Vijeću je održana i rasprava o zakonodavnom prijedlogu vezanom za smanjenje rizika od krčenja šuma i degradacije šuma.

Hrvatska je, kako se navodi, pozdravila zajednički cilj po pitanju očuvanja šuma, čišćenja lanaca opskrbe i sprječavanja nastanka negativnih efekata europske ambicije o klimatskoj neutralnosti u drugim dijelovima svijeta i naglasila nužnost vođenja računa o prehrambenoj sigurnosti EU.

Vučković je na marginama Vijeća održala bilateralni sastanak s povjerenikom Wojciechowskim na kojem su se, između ostalog, dotakli pitanja zaštite hrvatskog tradicionalnog izraza prošek, hrvatskim prijedlozima vezanima uz trenutno stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te proces usvajanja nacionalnog strateškog plana ZPP-a, zaključuje se u priopćenju.

Najčitaniji članci