News

Komentari 23

Ministrica Vučković o uhićenju Rimac: Korupcija i pogodovanje interesom su mi neprihvatljivi

Ministrica Vučković o uhićenju Rimac: Korupcija i pogodovanje interesom su mi neprihvatljivi

Ministrica je komentirala i nacrt Uredbe o zakupu šumskog zemljišta i navode da se na nju pokušalo utjecati kako bi tekst odgovarao pojedinim skupinama ili pojedincima

Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja, rekla je ministrica Marija Vučković za Dubrovački dnevnik komentiravši uhićenje Josipe Rimac i najavu da će i sama biti ispitana zbog eventualnih pritisaka. 

Ministrica je komentirala i nacrt Uredbe o zakupu šumskog zemljišta i navode da se na nju pokušalo utjecati kako bi tekst odgovarao pojedinim skupinama ili pojedincima koji bi zbog toga dobili veće potpore. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hobotnica Josipe Rimac 

- Dakle, tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta. I šira stručna javnost i zainteresirane osobe mogu i smiju davati različite prijedloge. Na Ministarstvu da je osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta. Uredbu o zakupu šumskog zemljišta smo odlučili izmijeniti, jer prethodna uredba i pripadajući pravilnici jednostavno ne daju očekivane rezultate. Naime, problem krških pašnjaka zbog kojih se radi na ovim dokumentima posljednjih godina nastao je 2014. i 2015. godine mogućnošću upisa velikih površina šumskog zemljišta u ARKOD bez zakonitog posjeda. Poticaje koji su se pri tome ostvarivali nije pratio odgovarajući rast poljoprivredne stočarske proizvodnje - objasnila je. 

Kako navodi, nacrtom sporne uredbe se omogućava zakup šumskog zemljišta po prihvatljivim uvjetima korištenja i plaćanja zakupnine uz mogućnost obročne otplate, a to je, tvrdi Vučković, u skladu s potrebama poljoprivrednika tijekom epidemije korona virusa. 

- Međutim, ovom uredbom se nije mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup kako se to spominje zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja. Također, dulje vrijeme postizanja uvjetima je omogućeno samo onim mladim poljoprivrednicima koji će takve prioritete postizati uzgojem iz vlastitog stada umjesto uvoznom komponentom što se smatra velikom potrebom hrvatskog stočarstva. Međutim, prioritet u dobivanju zakupa ima posjednik stoke i domicilno stanovništvo. S obzirom na veliki interes koji je uredba izazivala, o svakom prijedlogu se vrlo ozbiljno i detaljno razgovaralo te su se razmatrali potencijali učinci - izjavila je Vučković. 

Komentirala je i napise o promjeni pravilnika o dobivanju poticaja. 

- Ovaj pravilnik se nedavno promijenio, ali samo zato što smo smanjili poticaje za ekološke nasade oraha, nikako da bismo nešto povećali - izjavila je te dodala kako su u nastajanju uredbe sudjelovali, prije svih, članovi povjerenstva, ali i drugi.

- Ona ne pogoduje posebnim skupinama, ne omogućuje nekakvo povećanje poticaja i neograničen površine za zakup. Naprotiv, riječ je o razvojnoj podlozi za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske za koje ova djelatnost jedna od osnovnih mogućnosti zadržavanja stanovništva uz stvaranje posebnih autohtonih proizvoda. Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument - izjavila je Vučković. 

Najčitaniji članci