Obavijesti

News

Komentari 14

Ministrica Vučković voćarima: 'Potrebno je jače udruživanje'

Ministrica Vučković voćarima: 'Potrebno je jače udruživanje'
1

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak se sastala s voćarima u Velikoj Ludini uoči početka berbe jabuka u Moslavini kako bi saslušala aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj

VIDEO

- Potrebno je jače udruživanje voćara radi snižavanja troškova proizvodnje i standardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu - poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u petak sastala s voćarima u Velikoj Ludini uoči početka berbe jabuka u Moslavini. 

Ministrica Vučković sastala s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća kako bi saslušala aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj i odgovorila na brojna pitanja proizvođača, izvijestili su iz Ministarstva u priopćenju.

Ministrica je tom prilikom kazala da se proizvodnja voća u Hrvatskoj oporavlja te da je osigurano 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka i da se pripremaju projekti izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta, što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda.

 - Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave, a radimo i na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. Cilj nam je da na domaćem tržištu potrošači imaju priliku i motivaciju izabrati domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće vrhunske kvalitete i uz poštivanje najviših standarda sigurnosti hrane. Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati -  poručila je Vučković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknula je i da je s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća počela izrada nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru.

 - Održivost se dijelom temelji i na izvorima financiranja pa je predviđena mogućnost osnivanja operativnog fonda kojim bi se financirali operativni programi svake pojedine proizvođačke organizacije - kazala je ministrica, pozivajući voćare na nastavak aktivne i konstruktivne suradnje.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, ukupna proizvodnja voća u Hrvatskoj se u 2018. odvijala na 32.255 hektara, dok je ukupno proizvedeno više od 189 tisuća tona voća, od čega gotovo 182 tisuće tona intenzivnog nasada.

U ukupno proizvedenim količinama voća u 2018. najveći udio imaju jabuke, 49,4 posto, potom mandarine 25,2 posto, te šljive 6,6 posto, višnje 4,3 posto, breskve i nektarine 1,8 posto, kruške 1,6 posto, a jagode 1,4 posto.

U prošloj je godini na površini od 4.728 hektara intenzivno proizvedeno više od 90,2 tisuće tona, dok je njihova ukupna proizvodnja iznosila gotovo 93,5 tisuće tona, navode iz Ministarstva.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!