News

Komentari 1

Ministrica za klimu otkazala projekt izgradnje autoceste

Ministrica za klimu otkazala projekt izgradnje autoceste

Imajući na umu dugoročno očuvanje okoliša, austrijska ministrica za zaštitu klime i okoliša, Leonore Gewessler otkazala je veliki projekt izgradnje autoceste u blizini Beča

Ministrica je u srijedu objavila da se projekt vrijedan gotovo dvije milijarde eura neće realizirati, a neće se provesti ni plan o gradnji druge autoceste u Donjoj Austriji.

Njezine su odluke donesene nakon "klimatske provjere" projekata izgradnje državnih cesta, koje je ministrica donijela prošle godine da bi procijenila koliki ekonomski utjecaj i korist takvi projekti imaju za okoliš.

"Ne želim da za 20 godina kažemo: bacili smo milijarde sredstava poreznih obveznika i zabetonirali svoju budućnost", rekla je Gewessler.

Gotovo polovica od planiranih 19 kilometara autoceste koja se trebala graditi sjeverno od Beča prolazila bi ispod rezervata prirode, kao tunel.

Iskustvo pokazuje da izgradnja novih cesta rezultira većim prometom, rekla je ministrica koja je također odgovorna za mobilnost. Ugljični dioksid u atmosferu ne odlazi samo putem vozila, već i kroz građevinske radove.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig oštro je kritizirao ministričinu odluku, kazavši da je to "udar na kvalitetu života ljudi".

Najčitaniji članci