Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Mir na Korejskom poluotoku će ovisiti o Sjedinjenim Državama

Kimova izjava na razgovorima s Vladimirom Putinom u četvrtak u Vladivostoku vjerojatno će stvoriti dodatni pritisak na Sjedinjene Države da budu fleksibilnije oko međunarodnih sankcija

North Korean leader Kim Jong Un meets with Russian President Vladimir Putin in Vladivostok
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1 komentara

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je tijekom sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će mir i sigurnost na Korejskom poluotoku u potpunosti ovisiti o budućem stavu Sjedinjenih Država, izvijestili su u petak sjevernokorejski mediji.

Kimova izjava na razgovorima s Vladimirom Putinom u četvrtak u Vladivostoku vjerojatno će stvoriti dodatni pritisak na Sjedinjene Države da budu fleksibilnije glede sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Russian President Vladimir Putin meets with North Korea's leader Kim Jong Un in Vladivostok VLADIVOSTOK Kim i Putin vodili "plodonosne i konstruktivne" razgovore

Drugi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe u Vijetnamu u veljači nije urodio dogovorom. Amerikanci su tražili da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa, a Pjongjang je tražio ublažavanje sankcija.

Kim je rekao kako čeka kraj godine u nadi da će SAD postati fleksibilniji u pregovorima.

- Situacija na Korejskom poluotoku i u regiji došla je do kritične točke s koje bi se mogla vratiti u prvobitno stanje nakon što je SAD zauzeo jednostrani stav u lošoj vjeri na nedavnom drugom sjevernokorejsko-američkom summitu - rekao je Kim, a prenijela je državna novinska agencija KCNA.

- Demokratska Narodna Republika Koreja pripremit će se za svaku moguću situaciju - dodao je Kim.

Američki veleposlanik u Japanu William Hagerty rekao je za washingtonski think-tank da je Kimov kontakt s Rusima i Kinom dio napora u traženju ublažavanja međunarodnih sankcija.

Russian President Vladimir Putin and North Korea's leader Kim Jong Un shake hands during their meeting in Vladivostok SASTANAK LIDERA Vladivostok: Putin i Kim Jong Un započeli službeni sastanak

- Činjenica da se Kim sastao s Putinom naglašava da sankcije djeluju te da vrše ekstreman ekonomski pritisak na sjevernokorejski režim - rekao je Hagerty.

- Ovo što vidimo je pokušaj pronalaska načina kako bi se pritisak smanjio. Postoji jednostavniji način, a to je denuklearizacija - dodao je Hagerty.

Čini se da prvi susret Kima i Putina u četiri oka nije donio neke velike rezultate.

North Korean leader Kim Jong Un takes part in a welcoming ceremony at a railway station in Khasan SUSRET S PUTINOM Vlakom prema Vladi: Kim je krenuo na putovanje u Rusiju

KCNA je javila da su se dvojica čelnika dogovorila da će poduzeti pozitivne mjere u više područja kako bi unaprijedili suradnju. Oni su razmotrili načine za promoviranje strateške komunikacije i taktičke suradnje kako bi se zajamčio mir na Korejskom poluotoku.

Kim je pozvao Putina u posjet Sjevernoj Koreji, a ruski predsjednik je taj poziv prihvatio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message