Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miris djetinjstva: Svaki drugi Zagrepčanin kupuje bijeli kruh

Jutra u malenom mjestu Dubravica stariji stanovnici pamte po mirisu svježeg kruha. Tamo je u prizemlju obiteljske kuće prije 56 godina obitelj Mikelec otvorila malenu pekaru

Foto: DRAZEN_PAJTLAR*

Već su u zoru iz peći vadili velike, okrugle kruhove koji su težili oko jedan i pol kilogram. Sve se radilo ručno, od mljevenja brašna do zamjese tijesta u drvenim koritima. Aditiva na tržištu nije bilo, a kvasac je bio skup. Proizvodni procesi zato su bili spori, no davali su najkvalitetniji kruh.

Tradicionalna receptura i kvalitetni sastojci ostali su sastavni dio proizvodnje kruha u Dubravici i danas kada se cijela proizvodnja preselila u moderne pogone u Zaprešiću. Dva silosa napunjena su svaki sa čak 25 tona brašna, receptura je automatizirana, ali osnova za kruh i dalje su kisela tijesta koja čine kruh zdravijim i lakše probavljivim, a time i kvalitetnijim. U proizvodnji kruha u Dubravici koriste čak 30 vrsta brašna, a cijeli proces proizvodnje tijesta za kruh traje i do dva dana. Razvili su 33 različite vrste kruha koje zadovoljavaju sve ukuse njihovih vjernih kupaca. No, svaki drugi Zagrepčanin ipak bira dobri, stari bijeli kruh. U Dubravici ih prodaju oko 3500 dnevno. 

- Vjerujemo da je nostalgija razlog koji se krije iza popularnosti našeg bijelog kruha. Njegov miris i okus većinu nas vraća u djetinjstvo i neka bezbrižnija vremena, a taj osjećaj želimo priuštiti i našoj djeci, pa ga nastavljamo kupovati. Bijeli kruh nam je na neki način sinonim za obitelj - kažu iz pekare Dubravica.

Od zamjesa do trenutka kada Dubravica bijeli kruh izađe iz peći, prođu najmanje 24 sata. Pekari iz Dubravice paze na kvalitetu brašna te se u tijesto dodaje i dijelom pareno brašno kako bi kruh duže vrijeme ostao svjež. Voda koju koriste, posebnom metodom vrtloženja, dobiva izvorska svojstva. 

Foto: Dubravica

Predtijesto mijese dan ranije i ostavljaju ga na hladnome kako bi fermentiralo i razvilo arome koje standardna, brza metoda nikad ne bi mogla dati. Prije pečenja ponovno ga ostavljaju da nekoliko sati ‘odmori’ i razvije dodatnu aromu i svježinu. Zbog te završne fermentacije, sredina Dubravica bijelog kruha puna je većih i nepravilnih rupa koje su garancija vrhunskog gurmanskog doživljaja. 
Peć slična tradicionalnoj krušnoj peći na drva i njena šamotna podloga kruhu daju savršenu hrskavu koru i onaj neponovljiv okus dobro nam znan iz djetinjstva koji danas uljepšava jutra mnogobrojnih zagrebačkih obitelji. 
 

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message