Obavijesti

News

Komentari 408

Nekoliko stotina na prosvjedu: 'Dosta nam je straha i nasilja'

Nekoliko stotina  na prosvjedu: 'Dosta nam je straha i nasilja'
11

Na Trgu žrtava fašizma u ponedjeljak navečer održao se mirni prosvjed povodom subotnjeg napada suzavcem na LGBT zabavu u zagrebačkom klubu Super Super

VIDEO

U ponedjeljak je na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u 18 sati održan prosvjed Zagreb Pridea pod nazivom "Ljubav jest i ostaje jača od mržnje".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

Prosvjed je organiziran nakon subotnjeg napada suzavcem na LGTB zabavu u zagrebačkom klubu Super Super. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

S prosvjeda odlučno poručuju: "Nećemo u svoja četiri zida" Reporter: Matej Matičević

Posted by 24sata on 13. veljače 2017

 - Poručujemo da nećemo živjeti u nasilju i strahu. Poručujemo da se nećemo predati u borbi za naša prava i pravedno društvo. Odbijamo živjeti u ovakvoj realnosti. Želimo biti slobodni i jednakopravni. Poručujemo da će ljubav pobijediti svaku mržnju, rekla je Jelena Poštić, izvršna koordinatorica Zagreb Pridea. Okupilo se oko 400 ljudi, a prosvjedu su došli podržati i SDP-ovci Bojan Glavašević, Ranko Ostojić i Davor Bernardić. - Hrvatska mora ostati slobodna zemlja. Borba za slobodu traje svaki dan i bitno je dići svoj glas za slobodu. Mi u SDP-u smo uvijek podržavali slobodu pojedinca - poručio je Bernardić.

Skup je osiguravalo dvadesetak policajaca uz dva interventna vozila.

- Zločin mržnje koji se dogodio sa subote na nedjelju nije iznimka, to je eskalacija svakodnevne homofobije. Kažemo ne guranju u četiri zida i lažnoj toleranciji. Mi nećemo nestati i hodat ćemo svakim danon sve ponosnije. Boriti se sve glasnije. Mi želimo više, bolje i pravednije. Ovaj napad nas je osnažio u borbi koja traje cijelu godinu u kojoj ustrajemo na zajedništvu, u obrani starih stečenih prava ali i u borbi za nova prava. Poručujemo homofobima: Mi smo tu. Mi smo među vama. Mi ćemo se nastaviti prkosno boriti za svoje ljubavi i nećemo dopustiti da nas ušutkate. Zato primamo se za ruke, ljubimo se na ulicama i stvaramo sigurniji put za sve buduće generacije LGBT osoba, rekla je jedna od govornica Espi Tomičić. 

Predstavnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić poručila je kako će se i dalje boriti za svoja stara stečena ali i buduća prava.

- Ovdje smo da bi iskazali pobjedu nas strahom kojim se želi realizirati ona novo/stara vladina krilatica "neka to rade u svoja četiri zida". Ovaj napad je samo jedan od simptoma društva u kojem je politička odgovorna za stvaranje atmosfere u kojima se različite nasilničke grupe osjećaju pozvanima da napadaju sve one koji imaju manje moći u ovom društvu. Mi znamo i nedamo se zavarati vašim umivenim riječnikom i politički korektnim govorom jer vašu politiku čitamo iz vaših djela, a vaša djela su slijedeća: Bilo je jasno koja je vaša politika u trenutku kada je potpredsjednik vlade Stier, zadužen za ljudska prava, otišao na Trad Fest i tamo jasno dao do znanja šta je to što treba dati konzervativna revolucija i na koji način to izvesti. Najavio je da postoje oni državni zakoni koji nisu u skladu s prirodnim zakonima i da je to jedan izazov za kršćanske političare ali je isto tako rekao da neće to raditi revolucionarnim putem nego malo po malo, uz tzv. Strpljive promjene u
političko pravnom okviru i to je jedina stvar koja razlikuje ovu vladu od prethodne a to je da na umiveniji način nastavlja konzervativnu revoluciju koja je počela sa ministrom Hasanbegovićem. Isto to, bez obzira što govorite u Bruxellesu, svojim imenovanjem Ladislava Iličića za savjetnika potpredsjednika Stiera za područje ljudskih prava pokazali ste vrhunac cinizma jer radi se o osobi koja je otvoreno homofobna i ima izjave da je homoseksualnost "zlo i izopaćenost". Radi se o osobi koja je govorila da su muslimani osobe koje ne bi trebale u velikom broju primati u ovu zemlju jer su tu drugačiji od nas, jer su njihova djeca možda jednako vrijedna, ali nisu kao naša jer navodno imaju drugačije radne navike. Radi se o osobi koja je rušila izvješće pravobraniteljice samo zato jer se ona usudila osuditi poziv "Za dom spremni". To je osoba koja je godinama blokirala zdravstveni odgoj u školi, blokirala kurikularnu reformu i otvoreno promiče netrpeljivost prema manjinama. To je osoba za koju ćemo iz proračuna svake godine izdvajati 200 tisuća kuna da bi savjetovala Vladu o ljudskim pravima. Istovremeno, ista ta Vlada daje Iličiću 200 tisuća kuna godišnje, a povorci Ponosa nula kuna. Ova Vlada je jasno pokazala svoj odnos prema manjinama u onom trenutku kada nije osudila postavljanje HOS-ove ploče sa ustaškim grbom u Jasenovcu. Pokazali su to kada se po prvi put nije održala svečana sjednica Sabora na Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Danas smo ovdje da vam poručimo da nam zaista ovdje nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima ali isto tako da usprkos predsjedničinom savjetu da možemo otići, mi poručujemo da ostajemo, da se borimo dalje upravo zato da bi svima bilo bolje. Poručujemo vam da smo strah odavno prevladali a uskoro ćemo prevladati i vas, rekla je Sandra Benčić.

Program prosvjeda završio je oko 18.40 sati. Organizatori su pozvali okupljene da se raziđu u miru, u grupama.

Tijek prosvjeda:

18.47 sati

Program prosvjeda završio je oko 18.40 sati. Organizatori su pozvali okupljene da se raziđu u miru, u grupama.

18.40 sati

- Zločin mržnje koji se dogodio sa subote na nedjelju nije iznimka, to je eskalacija svakodnevne homofobije. Kažemo ne guranju u 4 zida i lažnoj toleranciji. Mi nećemo nestati i hodat ćemo svakim danon sve ponosnije. Boriti se sve glasnije. Mi želimo više, bolje i pravednije. Ovaj napad nas je osnažio u borbi koja traje cijelu godinu u kojoj ustrajemo na zajedništvu, u obrani starih stečenih prava ali i u borbi za nova prava. Poručujemo homofobima: Mi smo tu. Mi smo među vama. Mi ćemo se nastaviti prkosno boriti za svoje ljubavi i nećemo dopustiti da nas ušutkate. Zato primamo se za ruke, ljubimo se na ulicama i stvaramo sigurniji put za sve buduće generacije LGBT osoba - rekla je Espi Tomičić.

- Mi koji smo danas tu nosimo ovu borbu. Poručujemo da nećemo živjeti u nasilju i strahu. Poručujemo da se nećemo predati u borbi za naša prava i pravedno društvo. Odbijamo živjeti u ovakvoj realnosti. Želimo biti slobodni i jednakopravni. Poručujemo da će ljubav pobijediti svaku mržnju - rekla je Jelena Poštić.

- Ovdje smo da bi iskazali pobjedu nas strahom kojim se želi realizirati ona novo/stara vladina krilatica "neka to rade u svoja četiri zida". Ovaj napad je samo jedan od simptoma društva u kojem je politička odgovorna za stvaranje atmosfere u kojima se različite nasilničke grupe osjećaju pozvanima da napadaju sve one koji imaju manje moći u ovom društvu. Mi znamo i nedamo se zavarati vašim umivenim riječnikom i politički korektnim govorom jer vašu politiku čitamo iz vaših djela, a vaša djela su slijedeća: Bilo je jasno koja je vaša politika u trenutku kada je potpredsjednik vlade Stier, zadužen za ljudska prava, otišao na Trad Fest i tamo jasno dao do znanja šta je to što treba dati konzervativna revolucija i na koji način to izvesti. Najavio je da postoje oni državni zakoni koji nisu u skladu s prirodnim zakonima i da je to jedan izazov za kršćanske političare ali je isto tako rekao da neće to raditi revolucionarnim putem nego malo po malo, uz tzv. Strpljive promjene u političko pravnom okviru i to je jedina stvar koja razlikuje ovu vladu od prethodne a to je da na umiveniji način nastavlja konzervativnu revoluciju koja je počela sa ministrom Hasanbegovićem. Isto to, bez obzira što govorite u Bruxellesu, svojim imenovanjem Ladislava Iličića za savjetnika potpredsjednika Stiera za područje ljudskih prava pokazali ste vrhunac cinizma jer radi se o osobi koja je otvoreno homofobna i ima izjave da je homoseksualnost "zlo i izopaćenost". Radi se o osobi koja je govorila da su muslimani osobe koje ne bi trebale u velikom broju primati u ovu zemlju jer su tu drugačiji od nas, jer su njihova djeca možda jednako vrijedna, ali nisu kao naša jer navodno imaju drugačije radne navike. Radi se o osobi koja je rušila izvješće pravobraniteljice samo zato jer se ona usudila osuditi poziv "Za dom spremni". To je osoba koja je godinama blokirala zdravstveni odgoj u školi, blokirala kurikularnu reformu i otvoreno promiče netrpeljivost prema manjinama. To je osoba za koju ćemo iz proračuna svake godine izdvajati 200 tisuća kuna da bi savjetovala Vladu o ljudskim pravima. Istovremeno, ista ta Vlada daje Iličiću 200 tisuća kuna godišnje, a povorci Ponosa nula kuna. Ova Vlada je jasno pokazala svoj odnos prema manjinama u onom trenutku kada nije osudila postavljanje HOS-ove ploče sa ustaškim grbom u Jasenovcu. Pokazali su to kada se po prvi put nije održala svečana sjednica Sabora na Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Danas smo ovdje da vam poručimo da nam zaista ovdje nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima ali isto tako da usprkos predsjedničinom savjetu da možemo otići, mi poručujemo da ostajemo, da se borimo dalje upravo zato da bi svima bilo bolje. Poručujemo vam da smo strah odavno prevladali a uskoro ćemo prevladati i vas, rekla je Sandra Benčić. - poručila je političarima Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stotine prosvjednika u centru Zagreba zbog napada suzavcem na gay tulum! Reporter: Matej Matičević

Posted by 24sata on 13. veljače 2017

18.20 sati

Kako javlja N1, na spomen imena posebnog savjetnika ministra vanjskih poslova, Ladislava Ilčića, trgom su se prolomili glasni zvižduci, isto kao i u slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stotine se okupljaju na prosvjedu zbog napada na zagrebački klub Supersuper!

Posted by 24sata Video on 13. veljače 2017

-------------------------------------------

18.15 sati

Na Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Započeli su govori.

- Nećemo živjeti u nasilju i strahu. Želimo biti jednakopravni i jednakopravne - poruka je govornika.

Prosvjed su došli podržati SDP-ovci Bojan Glavašević, Ranko Ostojić i Davor Bernardić.

- Hrvatska mora ostati slobodna zemlja. Borba za slobodu traje svaki dan, bitno je dići svoj glas za slobodu. Mi u SDP smo podržavali slobodu pojedinca - poručio je Bernardić

---------------------------------------------------

Zagreb Pride u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu organizira miran prosvjed protiv nasilja i mržnje. Podsjetimo, povod prosvjedu je subotnji napad suzavcem na LGBT zabavu u zagrebačkom klubu Super Super. 

POGLEDAJTE EMISIJU POVODOM PROSVJEDA:

U ponedjeljak je Zagreb Pride održao i konferenciju za novinare na kojoj je koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Postić kazala kako su nakon napada zaprimili puno poruka koje potiču na mržnju: 

- Svjedočimo masi prijetnji, prijete nam da će i danas baciti suzavac na naš prosvjed protiv mržnje na Trgu žrtava fašizma. Pišu nam "ubij, zakolji...". Ipak, očekujemo podršku, očekujemo da će nam se pridružiti sugrađani i sugrađanke, da pokažemo solidarnost s osobama koje su tamo bile, kaže Postić. 

Dodala je kako smo u posljednje vrijeme svjedoci porasta nasilja prema svim manjinama te da događaja poput ovog posljednjeg u klubu Super Super posljednjih nekoliko godina nije bilo. Kaže da su za nasilje zaslužne i javne osobe koje šire mržnju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 408
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1