Obavijesti

News

Komentari 32

Miro Bulj: Zakon o koncesijama pogoduje 'lokalnim šerifima'

Miro Bulj: Zakon o koncesijama pogoduje 'lokalnim šerifima'

Zakonom će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom. Podsjetio je da se narod digao, da 30 udruga i općina uz obalu i priobalje nije za ovakav Zakon

VIDEO

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj pozvao je u petak u Hrvatskom saboru da se danas ne glasuje o Zakonu o koncesijama, nego da se taj zakon, sukladno zahtjevima udruga s otoka i priobalja, pošalje u treće čitanje.

"Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima", ustvrdio je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak "podvukao" za glasovanje.

Zakonom će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu. "Narod se digao, 30 udruga i općina uz obalu i priobalje i rekao ne te tražio treće čitanje", naveo je.

 Lokalna samouprava bi, poručuje, trebala dobiti pravo odlučivati o koncesijama.

Strenja Linić traži zaštitu liječnika

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, ponukana nedavnim osječkim napadom na liječnika, zatražila je u petak stvaranje zakonskih pretpostavki za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja od nasilja

"Ponukani najnovijim događajima u Osijeku dužni smo reagirati da se nađe zakonodavno pravni okvir za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Podsjećam, pacijent u apstinencijskoj krizi je napao liječnika i medicinsku sestru, a nakon što je savladan  policija je podnijela prekršajnu prijavu i protiv liječnika i protiv  pacijenta s tim da se pacijent vratio ponovno u ambulantu i pokušao doći do ormarića sa narkoticima. Prijavljen je i liječnik  i pacijent, i dok je u medijima izišlo ime liječnika pacijent je naveden samo inicijalima", rekla je Strenja Linić nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.  

Navela je i porazne rezultate prošlogodišnjeg istraživanja provedenog na 1624 liječnika i 100 ravnatelja zdravstvenih  ustanova čiji su rezultati pokazali da je 93 posto anketiranih doživjelo verbalni ili fizički napad, a u u 22 posto zdravstvenih ustanova, ravnatelji su naveli kako je bilo je fizičkog napada na liječnike.

 Liječnici se, kaže  boje od stvaranja dodatnih problema pa ih često i ne prijavljuju

"Ne smijemo okretati glavu jer je pitanje kad će se desiti i smrtni ishod za nekog od njih", upozorila je zastupnica Strenja  Linić.

Most među ostalim predlaže novu zakonsku odredbu u Kaznenom zakonu po kojoj onaj tko doktora medicine, dentalne medicine ili zdravstvenog radnika spriječi ili onemogući u obavljanju posla kaznit zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. 

Bunjac: Zakon o trgovinskom sporazumu s Kanadom je antihrvatski

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac pozvao je u petak zastupnike da ne podrže zakon o trgovinskom sporazumu s Kanadom (CETA), kojeg je nazvao "antihrvatskim i anticivilizacijskim".

"Ako prihvatimo sporazum CETA imat ćemo arbitražu svaki dan i iz te arbitraže nas nitko neće moći spasiti. Sporazumom CETA stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj u kojem bilo koja američka i kanadska tvrtka ili korporacija ima pravo tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu da se provede arbitraža", ustvrdio je Bunjac nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Ugovor je nazvao "kolonijalnim" te je upozorio kako u njemu stoji da "sve što nije navedeno u sporazumu je dio sporazuma". "Recimo, u sporazumu se ne spominje riječ zaštita prirode, a ako se ne spominje zaštita prirode to znači da se ona može uništavati koliko god se želi", rekao je Bunjac.

CETA predviđa da predstavnici korporacija imaju pravo suodlučivati u donošenju propisa u Hrvatskoj čak i na lokalnoj razini. "Oni će odlučivati kako će se naplaćivati i provoditi javne i komunalne usluge, a ako nećete slušati bit ćete tuženi i imati arbitražu", rekao je.

Tim ugovorom, tvrdi Bunjac, domaća će proizvodnja biti u potpunosti uništena. "Morat ćemo davati vode u koncesiju bez ikakvog otpora, dozvoliti uvođenje GMO-a bez otpora...", rekao je zastupnik.

Milu Horvata u Saboru će zamijeniti Dragana Jeckov

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) odobrilo je u petak SDSS-ovu zastupniku Mili Horvatu da stavi mandat u mirovanje, jer preuzima posao državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom.

Horvatu mandat počinje mirovati 30. lipnja, a u Hrvatskom saboru mijenjat će ga Dragana Jeckov.

Spomenutu odluku, koju je MIP donio jednoglasno i bez rasprave, još treba potvrditi Hrvatski sabor, a to će učiniti vjerojatno već danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca