Obavijesti

News

Komentari 141

Miro Cerar podnio ostavku na mjesto slovenskog premijera

Miro Cerar podnio ostavku na mjesto slovenskog premijera
1

Danas se prelila kap preko ruba, projekt druge pruge je doživio novi udarac i u takvim događajima ne želim sudjelovati", rekao je Cerar na izvanrednoj sjednici Vlade.

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar podnio je ostavku. Ona je uslijedila nakon što je vrhovni sud u srijedu poništio referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače. To je predstavljalo izuzetno snažan udarac Cerarovoj vladi koja se snažno zauzimala za taj projekt.

- U srijedu je kap prelila čašu, ključni projekt dobio je udarac koji su izazvali isti oni koji žele zaustaviti razvoj naše države - rekao je Cerar.

Cerar je najavio da će obavljati tekuće poslove u Vladi do izvanrednih izbora u svibnju.  Između ostalog je rekao da je u dosadašnjem mandatu radio za dobro državljana, što pokazuju rezultati.

- Sud treba poštovati. Ostavku bi nakon ovoga podnio svaki vjerodostojan političar - dodao je Cerar. 

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila Vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom Vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se uštedjelo na troškovima.

Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

O Cerarovoj ostavci nisu bili obaviješteni ni koalicijski partneri

Neočekivana ostavka slovenskog premijera Mire Cerara u srijedu navečer iznenadila je, kako se čini, i njegove partnere u vladi.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i jedan od dvaju potpredsjednika vlade, izjavio je kasno navečer da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarova obraćanja javnosti nisu bili obaviješteni da će on dati ostavku, a da u tome premijer nije konzultirao ni koalicijske partnere.
Vlada će od sada do izbora morati sa smanjenim ovlastima završiti mandat, ali i djelovati kako bi se teškoće nagomilane u zadnje vrijeme riješile, kazao je Židan.
Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša kazao je kasno navečer za Slovensku televiziju da ga Cerarova ostavka zapravo nije  potpuno iznenadila.
"Događaji su nagovještavali da niti ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će se pokušati skratiti mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji, kako bi se izazvalo što više kaosa", kazao je Janša u komentaru Cerarove ostavke.
Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovirali Cerara i njegovu novoosnovanu stranku i samog Cerara kao "novo lice" u politici koje će dovesti do potrebnih promjena sada žele glasove birača koji su tada dali povjerenje Ceraru prebaciti na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i tako po Janšinim riječima stvoriti novu "marionetnu" vladu kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra koje zadnjih mjeseci pregovaraju o povezivanju.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa