Obavijesti

News

Komentari 6

Mirovinski fondovi: Dajte 27 posto za sve umirovljenike

Mirovinski fondovi: Dajte 27 posto za sve umirovljenike
1

Dok ministar rada Marko Pavić predlaže da radnik u trenutku umirovljenja dobije izračun isplati li mu se više mirovine iz prvog i drugog stupa ili samo iz prvog uz dodatak, mirovinski fondovi imaju drugačiju ideju

VIDEO

Četiri mirovinska fonda ne smatraju dobrim prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, prema kojem bi umirovljenici mogli birati žele li mirovinu iz drugog stupa ili državni dodatak od 27 posto. Ministar rada Marko Pavić predložio je da u trenutku umirovljenja svaki radnik dobije izračun isplati li mu se više mirovina iz prvog i drugog stupa ili samo iz prvog mirovinskog stupa, uz dodatak od 27 posto koji imaju sadašnji umirovljenici. No tada bi sve ušteđeno u drugom stupu trebalo dati državi.

Ništa od mirovinske reforme? 'To je bio samo prvi prijedlog'
Ništa od mirovinske reforme? 'To je bio samo prvi prijedlog'

Predstavnici četiri obvezna mirovinska fonda predložili su da se i svim budućim umirovljenicima koji su uplaćivali novac u oba stupa osigura dodatak od 27 posto.

- Taj dodatak bi imali samo na iznos koji je uplaćen u prvom stupu, ne na cijelu mirovinu kombiniranu kroz dva stupa. Smatramo da država može naći novac za to jer je trošak niži sljedećih godina, a tek 2032. dolazi do dvije milijarde kuna godišnje koje su spomenute - rekao je Kristijan Buk iz AZ mirovinskog fonda. Podsjetio je da su mirovinski fondovi od početka rada 2002. godine do kraja prošle godine ukupno zaradili budućim umirovljenicima 31 milijardu kuna koji su na njihovim privatnim računima. Ukupna mirovina fondova je, s uplatama i zaradom, 100 milijardi kuna, poručio je. Dodao je i kako bi s dodatkom i kombinacijom dva stupa, mirovine značajno rasle. 

Propada li Paviću plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a
Propada li Paviću  plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a

Mirovinski fondovi smatraju da bi se predloženim izmjenama drugi stup oslabio i izgubio smisao, a intencija za veće mirovine je jačanje drugog stupa. Uvjereni su da će se vlada ipak predomisliti jer bi nakon povlačenja novca iz drugog stupa umirovljenika, državi za 20 godina opet nedostajao novac za isplatu mirovina i porastao bi joj trošak. 

S druge strane, kombinacijom prvog i drugog stupa bi trošak države dugoročno padao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa