Obavijesti

News

Komentari 49

Mise bez vjernika: 'U vrijeme kušnje molimo za domovinu...'

Mise bez vjernika: 'U vrijeme kušnje molimo za domovinu...'
1

Uskrs je obilježen i zaustavljen smrtonosnim virusom ali nije uvjetovao našu vjeru u nadu i u Isusa, poručio je nadbiskup Bozanić i podsjetio da je Uskrs temelj kršćanske vjere koja "stoji i pada" s Kristovim uskrsnućem

VIDEO

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić održao je u nedjelju svečanu uskrsnu misu u crkvi Tijela Kristova, koja je zbog protuepidemijskih mjera bila prazna, pa je uz prijenos elektroničkih medija pozvao vjernike da budu zajednica vjernika u kućnim crkvama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:52

Uskrs je obilježen i zaustavljen smrtonosnim virusom ali nije uvjetovao našu vjeru u nadu i u Isusa, poručio je nadbiskup Bozanić i podsjetio da je Uskrs temelj kršćanske vjere koja "stoji i pada" s Kristovim uskrsnućem od mrtvih.

U uvodnom dijelu mise svim je vjernicima čestitao najveću kršćansku svetkovinu Uskrs, izrazivši razumijevanje za osjećaje vjernika što ne mogu biti u crkvama, pa ih je pozvao da prihvate tu kušnju, kojoj možda i ne vide sve razloge, u vjeri u uskrslog Krista.

Tijekom propovijedi, održanoj u pratnji tri svećenika i uz nazočnost pet članova Zbora  HRT-i i dva vjernika, Bozanić se pozvao na tumačenje pape Benedikta XVI., prema kojem je Uskrs prodor u život koji više nije podložan zakonima smrti, nego je iznad smrti.

Papa misu za Uskrs vodi na internetu: 'Budimo kreativni...'
Papa  misu za Uskrs vodi na internetu: 'Budimo kreativni...'

 "Uskrsnuće otvara novu dimenziju ljudskog postojanja te nije pojedinačan događaj, nego je doseglo mogućnost ljudskog postojanja", kazao je kardinal.

Istaknuo je kako su svi vjernici, posebno u vrijeme kušnje i nevolja, pozvani da s novim poletom usprave pogled prema nebu i mole pomoć za domovinu i cijelo čovječanstvo.

Bozanić je posebno molio za vjernike u Zagrebu i okolici, koje je pogodio razorni potres, da dobiju snagu za duhovnu i materijalnu obnovu. Na kraju mise obavio je tradicionalni blagoslov hrane.   

I drugdje u Hrvatskoj svečane mise predvodili su nadbiskupi i biskupi, a vjernici su liturgijske obrede pratili preko prijenosa na televizijskim i radio postajama te društvenim mrežama. Agencije javljaju da su crkve zatvorena širom svijeta, a to se dogodilo prvi puta u više od sto godina i Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu.

Župnik u Molvama za Uskrs iz automobila blagoslovio hranu
Župnik u Molvama za Uskrs iz automobila blagoslovio hranu

Hrvatski biskupi uputili su u utorak zajedničku uskrsnu poruku vjernicima, koja je slijedila odluku o otkazivanju svih misa, podjela sakramenata i većine stvari koje se odnose na crkveni život.

Rečeno je kako je to jedna od najtežih odluka hrvatskih biskupa, "proizašla iz osjećaja suodgovornosti za život vjernika i svih građana te poštujući kompetencije i ovlasti stručnjaka i građanskih vlasti".

Zagrebačka nadbiskupija je najprije 11. ožujka pozvala svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija, te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

Potom je, 19. ožujka, Hrvatska biskupska konferencija objavila privremene mjere kojima se sve mise, pučke pobožnosti, župna slavlja i svi sastanci otkazuju do daljnjega u zatvorenim prostorima i na otvorenom, a vjernici se pozivaju na ustrajnu molitvu i solidarnost.

Nepoznato o Uskrsu: Zašto jedemo jaja i šunku na taj dan?
Nepoznato o Uskrsu: Zašto jedemo jaja i šunku na taj dan?

"Vjernicima teško padaju mjere donesene protiv pandemije, ali sve i da se nisu odnosile na vjerska okupljanja mi bismo ih zbog vjere i ljubavi prema bližnjemu trebali sami sebi nametnuti", izjavio je dubrovački biskup Mate Uzinić odgovarajući na pitanja Hine o posljedicama tih mjera na duhovni život vjernika.

Zabilježeni su i primjeri nepoštivanja te odluke. Osječko-baranjska policija objavila je da je za Cvjetnicu služena misa u crkvi u Čepinu kod Osijeka, kao i u splitskom predgrađu Sirobuja.

Župnik iz Sirobuja Josip Delaš izjavio je kako je on pozvao vjernike da dođu na misu za blagdan Cvjetnice, jer smatra da i u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dva dana potom Splitsko-makarska nadbiskupija ispričala se onima koje je župnik "vrijeđao“ ,te je pozvala vjernike da slijede zakone i upute,„a ne "njegovu samovolju“.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu