Obavijesti

News

Komentari 33

Mislili su da je lijen i glup, pa je napustio školu sa 16 godina...

Mislili su da je lijen i glup, pa je napustio školu sa 16 godina...
1

Richard Branson, jedan od najbogatijih Engleza, osnivač Virgin grupe, čije se bogatstvo procijenjuje na 7 milijardi dolara, bio je očajan učenik. Imao je disleksiju, ali to nitko nije kužio. No, uvijek je bio poduzetan...

VIDEO

- Kada sam bio mlad, disleksija je bila nedovoljno istražena i ljudi su često djecu koja su je imala, smatrali lijenom te da imaju smanjene sposobnosti. U školi su mislili da sam spor i glup i zaista sam teško pratio gradivo. Zato sam svoju energiju usmjerio na sport, ali sam poslije povrede krenuo u biznis - ispričao je svojedobno Sir Richard Branson ( 69) britanski magnat i predsjednik uprave moćne međunarodne kompanije Virgin o svojoj borbi sa disleksijom zbog koje je školu napustio kad mu je bilo 16 godina.

REUTERS/PXL

Bogatstvo stvorio doslovno ni iz čega

No i prije nego je napustio školu Branson je bio poduzetan. Bio je 'sam svoj gazda', kako voli istaknuti ,od prvog radnog dana.

Kada je imao 11 godina, s prijateljem je počeo uzgajati ptice koje je školskim kolegama prodavao kao kućne ljubimce. Ptice su se razmnožavali brže nego su mislili da će to biti, pa su svoj 'proizvod' morali prodavati i na većem 'tržištu'.

Osnivač Virgina: Nema malih ni velikih ideja, sve su ostvarive
Osnivač Virgina: Nema malih ni velikih ideja, sve su ostvarive

Svake godine cijeli je prosinac  još dok je išao u školu, prodavao božićna drvca.

Richard Branson, milijarder i ekscentrični avanturist doslovno je stvorio bogatstvo ni iz čega. Naime, ne dolazi iz bogate obitelji, ništa nije naslijedio, i kao što smo već naveli - nikad nije završio srednju školu.

Ravnatelj srednje škole koju je pohađao, kazao je Bransonu da će on u životu završiti ili u zatvoru ili će postati milijunaš.

Branson danas tvrdi da mu je drugačiji način razmišljanja, uzrokovan disleksijom, pomogao u uspjehu. On disleksiju opisuje kao „drugačiji način razmišljanja” a to mu je, smatra, pomoglo u karijeri i biznisu.

Svoj je prvi uspješni poslovni pothvat, magazin imena Student, pokrenuo već sa 16 godina. U dobi od oko 20 godina počeo je prodavati gramofonske ploče, isprva samo putem poštanski narudžbi, no ubrzo i iz prodajnog prostora u londonskom Oxford Streetu.

Virgin Strive Challenge

Cijeli život jurio u petoj brzini

Godine 1972. u dobi od samo 22 godine otvorio je i vlastiti studio za snimanje. Upravo je u poslu s gramofonskim pločama Branson prvi put počeo koristiti oznaku Virgin ( Virgin Records), koju je kasnije primijenio na cijeli niz svojih poslovnih projekata.

'Želim otići u svemir na 50. obljetnicu spuštanja na Mjesec'
'Želim otići u svemir na 50. obljetnicu spuštanja na Mjesec'

Ovaj britanski multimilijarder cijeli je život jurio u petoj brzini, a o svojoj formuli uspjeha na jednom mjestu u biografiji  'Kako sam izgubio nevinost' kaže: 
-    Da biste uspjeli, morate stalno biti angažirani, morate stalno juriti. Ako k tome imate oko sebe dobar tim i obilato vas posluži sreća, možda uspijete nešto postići.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (6)

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'

U neposrednoj blizini Barbarige nalazi se vojni objekt - kasarna u kojoj je smještena jedinica 5. VPS. Vojni objekt je ograđen žičanom ogradom i jedino na tom mjestu do sada nisu vršena arheološka istraživanja

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (5)

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?

Dan nakon prijave Vesne Girardi-Jurkić, koja je završila i na nekim od važnijih političkih adresa u Hrvatskoj, okružni javni tužitelj u Puli zatražio je od Službe javne sigurnosti provođenje istrage
Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (4)

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina