Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Misterij ostavljene curice: Još uvijek ne znaju kako je tu došla

Malena Mirjana Paris (4,5), romska djevojčica koja je nađena ostavljena u velikogoričkom parku početkom listopada 2015. godine, uskoro će dobiti smještaj u udomiteljskoj obitelji

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
30 komentara

Mirjana Radanović Maravić, pravnica u CZSS-u Velika Gorica, kaže da završavaju proceduru za smještaj u obitelj iz Zagreba.

Bitno je da djevojčica bude u gradu kako bi joj bili dostupni stručnjaci logopedi, s obzirom na to da mora na redovite vježbe. Za nju će vrijediti pravila kao za strance pa neće imati pravo na zdravstvenu knjižicu.

No sve terapije i potrebnu liječničku pomoć plaćat će joj Centar za socijalnu skrb.

Priča s papirima djevojčice prilično se zakomplicirala i ona nema službeni identitet te ni jedan dokument. Na početku se nije znalo čija je djevojčica koja nije govorila hrvatski.

Otac joj je u zatvoru


U Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, gdje je dobila smještaj, uspjeli su nakon nekog vremena otkriti da govori narječjem koje koriste rumunjski Romi Bajaši. Pojavio se i mladi muškarac koji je tvrdio da je otac djevojčice, kojega je policija odvela na DNK analizu.

U Centru za socijalnu skrb Velika Gorica rekli su da je analiza potvrdila da je mladić otac. No u međuvremenu je završio na odsluženju zatvorske kazne u Italiji zbog drugog kaznenog djela, a nitko ne zna gdje je majka ostavljene curice.

- Sve što postoji od papira je kopija potvrde o rođenju na kojoj stoji ime Mirjana Paris, bez prezimena, i koja upućuje na to da je djevojčica rođena u švicarskom zatvoru. No ta kopija nije nikakav službeni dokument.

Preko policije i Interpola dobili smo podatak tko je majka djevojčice, no ne zna se gdje je ona. Procedura je sad takva da Ministarstvo vanjskih poslova u sve europske zemlje šalje zahtjev za provjerom je li djevojčica njihov državljanin, odnosno postoji li negdje njezin rodni list. To dugo traje i nemamo nikakve povratne informacije. Kako je dospjela ovamo nije jasno i najvjerojatnije je da malena nema ničije državljanstvo te da je u Hrvatsku ušla bez putovnice. Stalno se vrtimo u krug - tumači Mirjana Radanović Maravić.

Sve bi bilo jednostavnije, kaže pravnica, da je otac, koji ima talijansko i hrvatsko državljanstvo, na sudu podnio zahtjev za priznavanjem očinstva. U tom slučaju bi, kad sud potvrdi očinstvo, djevojčica mogla dobiti državljanstvo po ocu. No to nije učinio, a s obzirom na to da je u talijanskom zatvoru, Hrvatska nema mehanizme za pokretanje takvog postupka.

Posebni skrbnik će za nju zatražiti državljanstvo

Curica i dalje živi u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu, polako svladava hrvatski jezik i lijepo se prilagodila životu s ostalom nezbrinutom djecom.

Vrlo je pametna i umiljata, no tužno je što je na njoj bilo očito da je prije dolaska u dom bila zakinuta za obiteljsku pažnju i emocije, iako je imala razvijene higijenske navike. Zanimljivo je da je, s druge strane, znala baratati s pametnim telefonom.

- Djevojčica u Centru za socijalnu skrb ima posebnog skrbnika i tražimo način da posebni skrbnik zatraži za malenu hrvatsko državljanstvo - rekla je pravnica iz centra Mirjana Radanović Maravić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message