Obavijesti

News

Komentari 30

Misterij ostavljene curice: Još uvijek ne znaju kako je tu došla

Misterij ostavljene curice: Još uvijek ne znaju kako je tu došla
1

Malena Mirjana Paris (4,5), romska djevojčica koja je nađena ostavljena u velikogoričkom parku početkom listopada 2015. godine, uskoro će dobiti smještaj u udomiteljskoj obitelji

VIDEO

Mirjana Radanović Maravić, pravnica u CZSS-u Velika Gorica, kaže da završavaju proceduru za smještaj u obitelj iz Zagreba.

Bitno je da djevojčica bude u gradu kako bi joj bili dostupni stručnjaci logopedi, s obzirom na to da mora na redovite vježbe. Za nju će vrijediti pravila kao za strance pa neće imati pravo na zdravstvenu knjižicu.

No sve terapije i potrebnu liječničku pomoć plaćat će joj Centar za socijalnu skrb.

Priča s papirima djevojčice prilično se zakomplicirala i ona nema službeni identitet te ni jedan dokument. Na početku se nije znalo čija je djevojčica koja nije govorila hrvatski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otac joj je u zatvoru


U Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, gdje je dobila smještaj, uspjeli su nakon nekog vremena otkriti da govori narječjem koje koriste rumunjski Romi Bajaši. Pojavio se i mladi muškarac koji je tvrdio da je otac djevojčice, kojega je policija odvela na DNK analizu.

U Centru za socijalnu skrb Velika Gorica rekli su da je analiza potvrdila da je mladić otac. No u međuvremenu je završio na odsluženju zatvorske kazne u Italiji zbog drugog kaznenog djela, a nitko ne zna gdje je majka ostavljene curice.

- Sve što postoji od papira je kopija potvrde o rođenju na kojoj stoji ime Mirjana Paris, bez prezimena, i koja upućuje na to da je djevojčica rođena u švicarskom zatvoru. No ta kopija nije nikakav službeni dokument.

Preko policije i Interpola dobili smo podatak tko je majka djevojčice, no ne zna se gdje je ona. Procedura je sad takva da Ministarstvo vanjskih poslova u sve europske zemlje šalje zahtjev za provjerom je li djevojčica njihov državljanin, odnosno postoji li negdje njezin rodni list. To dugo traje i nemamo nikakve povratne informacije. Kako je dospjela ovamo nije jasno i najvjerojatnije je da malena nema ničije državljanstvo te da je u Hrvatsku ušla bez putovnice. Stalno se vrtimo u krug - tumači Mirjana Radanović Maravić.

Sve bi bilo jednostavnije, kaže pravnica, da je otac, koji ima talijansko i hrvatsko državljanstvo, na sudu podnio zahtjev za priznavanjem očinstva. U tom slučaju bi, kad sud potvrdi očinstvo, djevojčica mogla dobiti državljanstvo po ocu. No to nije učinio, a s obzirom na to da je u talijanskom zatvoru, Hrvatska nema mehanizme za pokretanje takvog postupka.

Posebni skrbnik će za nju zatražiti državljanstvo

Curica i dalje živi u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu, polako svladava hrvatski jezik i lijepo se prilagodila životu s ostalom nezbrinutom djecom.

Vrlo je pametna i umiljata, no tužno je što je na njoj bilo očito da je prije dolaska u dom bila zakinuta za obiteljsku pažnju i emocije, iako je imala razvijene higijenske navike. Zanimljivo je da je, s druge strane, znala baratati s pametnim telefonom.

- Djevojčica u Centru za socijalnu skrb ima posebnog skrbnika i tražimo način da posebni skrbnik zatraži za malenu hrvatsko državljanstvo - rekla je pravnica iz centra Mirjana Radanović Maravić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti