Obavijesti

News

Komentari 52

Misteriozne i zatvorene zemlje: Imate li želju tamo putovati?

Misteriozne i zatvorene zemlje: Imate li želju tamo putovati?

Neke države, poput Sjeverne Koreje ili Južnog Sudana se svakodnevno suočavaju s teškim problemima i izolirane su od vanjskog svijeta, a samo rijetki stranci ih posjećuju...

VIDEO

U doba otvorene demokracije, slobode govora i tiska, često pristup informacijama uzimamo zdravo za gotovo. Ipak, izvještaj Risk Advisory Group pokazuje da su ovi aspekti vlasti rijetkost u svijetu. Rangirali su zemlje po njihovoj zatvorenosti, dostupnosti javnih informacija građanima, kvalitetu tih podataka i koliko je lako pristupiti "ljudskim izvorima" u potrazi za novim informacijama.

Evo koji osam zemalja stoje na vrhu ove ljestvice:

8. Bjelorusija 

Bjelorusija je zbog politike na lošem glasu. Njenog predsjednika Aleksandra Lukašenka često nazivaju "posljednjim diktatorom u Europi". Otkako je stupio na dužnost, politički protivnici smatraju ga autokratom i diktatorom, dok sljedbenici tvrde da je njegovo vodstvo spasilo Bjelorusiju od najštetnijih posljedica postkomunističke tranzicije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS

7. DR Kongo

Rat u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo bio je jedan od najkompleksnijih sukoba na Zemlji. Više od 1,6 milijuna ljudi je raseljeno, uz česte borbe između vlade i naoružanih skupina. U zemlji od tada vlada krhki mir, koji se s vremenom učvršćuje zahvaljujući u znatnoj mjeri napretku gospodarstva koje se oslanja na znatan izvoz nafte.

6. Kraljevina Butan

Butan se nalazi u planinskom lancu Himalaja. Još uvijek je prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.

Reuters/Pixsell

5. Južni Sudan

Južni Sudan je siromašna zemlja, u kojoj gotovo trećina stanovništva živi ispod granice siromaštva. Posljedice rata za neovisnost koji je bjesnio desetljećima predstavljaju veliki izazov kako za tamošnje civilno društvo.  

Zemlja još trpi posljedice građanskog rata, u kojem je poginulo 50 tisuća, a raseljeno oko 2.3 milijuna ljudi. Pritisak međunarodne zajednice doveo je do mirovnog sporazuma i uspostavljanja zajedničke vlade dviju zaraćenih strana.

AFP/PIXSELL

4. Libija

Gaddafi je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nakon njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju.U desetljećima na vlasti, sustavno je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije. 

Libyan forces take up new positions as they prepare for next advance against Islamic State holdouts in Sirte

3. Laos

Laos je država u jugoistočnoj Aziji i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Oko 80% radne snage zaposleno je u poljoprivredi. U Laosu nisu otkrivene zalihe nafte, zemnog plina, niti ostalih važnijih ruda.

Željeznice nema, ceste su većinom neasfaltirane, a električna energija u ruralnim područjima je luksuzno dobro. Čak 30% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

PIXSELL

2. Turkmenistan

Diktator Sapamurat Nijazov vladao je Turkmenistanom od 1991. do 2006. godine. Za vrijeme njegova režima svaki treći Turkmen dospio je u zatvor, a svaki drugi ostao je bez posla.

Nakon njegove smrti u prosincu 2006., Berdimuhamedow je postao vršitelj dužnosti predsjednika, te je, pobijedivši na izborima 2007. postao predsjednik. Turkmenistan je po Reporterima bez granica treća najgora zemlja na svijetu što se tiče kontrole medija.

Reuters

1. Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja, službenog imena Demokratska Narodna Republika Koreja, država je  u istočnoj Aziji, s preko 25 milijuna stanovnika i trenutno je najizoliranija država na svijetu. Radi se o vrlo zatvorenoj državi, državi u kojoj vlada jedan čovjek, Kim Jong-un.

North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance to the newly-built Medical Oxygen Factory

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag