Obavijesti

News

Komentari 29

Mladen Ivanić i Milorad Dodik najavljuju novu političku krizu

Mladen Ivanić i Milorad Dodik najavljuju novu političku krizu
1

Obrada rezultata popisa stanovništva BiH provedenog još 2013. godine Ivanića i Dodika je mobilizirala na ujedinjenje jer obojica drže kako iz toga mogu proisteći veliki problemi

VIDEO

Objava rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini koja se očekuje do 1. srpnja mogla bi tu zemlju uvesti u novu političku krizu, najavili su u četvrtak u Banja Luci srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ova dvojica najviših dužnosnika u tijelima vlasti u BiH iz reda bosanskih Srba, iako ogorčeni politički protivnici, odlučili su kako će u odnosu na pitanje objave rezultata popisa stanovništva nastupiti zajednički te će poduzeti sve mjere koje im stoje na raspolaganju kako bi spriječili da se popisnice obrade sukladno metodologiji koj je usvojila Agencija za statistiku BiH.

"Moj je stav da se popis mora vratiti u nadležna tijela vlasti i da je sve što je napravljeno protivno interesima BiH a posebice interesima RS i srpskog naroda", kazao je Ivanić novinarima nakon sastanka s Dodikom ističući kako njih dvojica o ovom pitanju imaju istovjetno stajalište.

Ovaj susret dvojice dužnosnika prava je rijetkost a Ivanić i Dodik u proteklim su mjesecima razmjenjivali oštre uzajamne optužbe o tome tko istinski zastupa interese bosanskih Srba.

Obrada rezultata popisa stanovništva BiH provedenog još 2013. godine Ivanića i Dodika je mobilizirala na ujedinjenje jer obojica drže kako iz toga mogu proisteći veliki problemi.

Ravnatelj Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u svibnju je donio odluku po kojoj će u stalne stanovnike BiH biti uračunato 196 tisuća popisanih osoba koje su kao mjesto rada ili školovanja navele inozemstvo.

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba sada su zaprijetili kako to neće dopustiti ni po koju cijenu. Ivanić je najavio kako će u protivnom uslijediti blokiranje donošenje odluka na Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH a Dodik da Zavod za statistiku RS neće surađivati s Agencijom za statistiku BiH odnosno da će joj uskratiti pristup podacima prikupljenim na području tog entiteta.

Ivanić i Dodik ustvrdili su u četvrtak kako je ravnatelj Jukić odluku o metodologiji obrade rezultata popisa donio pod pritiskom Tužiteljstva BiH koje je o cijelom slučaju otvorilo istragu s obzirom da je za popis potrošeno više od 25 milijuna eura a rezultati nisu obrađeni ni poznati ni nakon gotovo tri godine.

"O tome se javno priča po političkim krugovima u Sarajevu", kazao je Ivanić pojasnivši kako traži provjeru navoda o pritiscima iz pravosuđa na Jukića.

Sam Jukić ranije je takve tvrdnje odbacio pojasnivši kako je svoju odluku donio isključivo temeljem ovlasti koje mu daje zakon.

Odluku ravnatelja Jukića poduprli su i iz Statističke agencije Europske unije (EUROSTAT) uz ocjenu kako je ona potpuno sukladna međunarodnim standardima.

Unatoč tome za Ivanića kao i Dodika Jukićeva je odluka o metodologiji neprihvatljiva. Dodik je najavio kako će u RS-u pričekati još nekoliko dana i vidjeti kuda sve to vodi a nakon toga entitetskom Zavodu za statistiku mogao bi biti biti upućen nalog da prekine svaku suradnju s Agencijom za statistiku BiH čime bi se blokirala obrada popisnica i objava rezultata.

"Očekujem da će i srpski ministri u Vijeću ministara BiH tome prilagoditi svoje ponašanje", kazao je Dodik ističući kako je ovo pitanje "crvena crta ispod koje RS ne može ići".

Dodikovo je tumačenje kako netko zapravo pokušava "namjestiti" rezultate popisa time što će status rezidenta priznati i onima koji, po njegovu sudu, zapravo ne žive stalno u BiH.

Aludirao je time na procjene kako bi u tom slučaju broj Bošnjaka u BiH prešao 50 posto. Dodik ocjenjuje kako se time zapravo pokušava otvoriti put izmjenama ustava i uvođenju novih omjera nacionalne zastupljenosti u tijelima vlasti u BiH.

Ivanićeva i Dodikova konferencija za novinstvo nije mogla proći bez novih pitanja o izjavi biskupa Franje Komarice koji je usporedio stradanja Hrvata u Banja Luci s onima u Bleiburgu.

Na to je pitanje ovoga puta odgovorio jedino Ivanić koji je tu priliku iskoristio kako bi uputio prijekor banjolučkom biskupu a pohvalio predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji  je izbjegao dati bilo kakvu javnu potporu Komarici nakon što je biskup bio izložen pravom političkom i medijskom linču.

"Što se tiče Bleiburga to je njegovo (biskupa Komarice) pravo no nije pravo hrvatskih dužnosnika, religijskih ili političkih da taj svoj odnos prema Bleiburgu prebacuju na Banja Luku. (Dragan) Čović to nije uradio i ja sam mu zahvalan", kazao je Ivanić ustvrdivši kako se ovime stvara neka vrsta "predratnog ambijenta".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...