Obavijesti

News

Komentari 192

Mladi i ubojiti: Za povrijeđeni ego oni su se krvavo osvetili

Mladi i ubojiti: Za povrijeđeni ego oni su se krvavo osvetili
8

Samo za svoju korist: Jedva punoljetni ubojice ne prezaju krvavo se osvetiti za povrijeđen ego i emocije. Stručnjaci kažu da im je poremećen osjećaj pravde

VIDEO

Hrvoje Domobran Knežević (22) izudarao je svoju djevojku Josipu (21) pa ju je ubio. Sve je mirno prijavio tek dan poslije i tako još jednom pokazao kako mladi ubojice ne oklijevaju u svojem “obračunu” sa svima na svijetu.

Facebook

Takvih primjera u Hrvatskoj je bilo više desetaka u zadnjih 17 godina. Među njima je bilo i maloljetnika koji su bili ovisnici, ali i onih koji nikako nisu mogli kontrolirati svoje emocije. Jedan od onih koji su potpuno uznemirili Hrvatsku je slučaj Dražena Kozmana koji je s 24 godine ubio troje, a ranio šestero ljudi. Zbog minorne prepirke u kafiću As u Okučanima, u studenom 2006., otišao je po automatsku pušku. Ubrzo se vratio i počeo je pucati na sve koji su se u tom trenu ondje našli. Na mjestu je ubio Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (66). Nakon masakra je izašao iz kafića i u bijegu bacio dvije ručne bombe. Okučani su bili potpuno blokirani, a nakon potjere i policijske blokade Kozman se napokon predao.

- Te sam večeri stvarno bio pijan. Kad se čaša slučajno razbila, Stipo Dujmić, kojega nisam poznavao, opalio mi je šamar i vikao: ‘Đubre jedno, smeće! Poludio sam’ - ispričao je Kuzman. Tvrdi kako je mislio da je puška namještena da puca samo po jedan metak jer je htio samo raniti Dujmića koji mu se zamjerio. Nije znao objasniti kako se prebacila na rafalnu paljbu. Nije se sjećao zašto je poslije bacio bombe. Zbog svojeg čina osuđen je na 40 godina zatvora. Iako se žalio, sve primjedbe su odbijene. Na slobodu će tek 2053. 


Slavko Midžor/PIXSELL

Nešto svježiji slučaj okrutnog ubojstva je iz 2014. kad je Dino Kulišek (21) prerezao grkljan Ivanu Jagodiću (22) iz Crikvenice, a odmah potom desetak puta nožem ubo njegovu djevojku (19). Dug od preprodane droge, koji je bio oko 200 kuna, Kulišek je odlučio utjerati sam. Prema riječima prijatelja, Dino je mlad počeo gubiti borbu s opijatima.


- Ubojicu sam nekoliko sati prije ubojstva vidio na rivi. Šetao je po njoj toplo obučen iako je pržilo sunce. Izgledao mi je izgubljen i nadrogiran. On i njegov prijatelj u Crikvenici su sijali strah i trepet. Bježali smo od njih - priznao nam je tada njegov prijatelj i vršnjak iz Crikvenice.

Nel Pavletić/PIXSELL

Postoji li nekakav zajednički motiv maloljetnim i jedva punoljetnim ubojicama teško je zaključiti čak i stručnjacima koji su cijeli život posvetili najtežim zločinima.

- Koliko ubojica, toliko i motiva. To je jedino što mogu reći u 20 godina rada policijskih očevida - rekao je umirovljeni kriminalist Branko Lazarević. U većini takvih slučajeva radilo se o koristoljublju. Svako od njih bilo je okrutno i nabijeno emocijama.

Ako je netko zaista odlučio ubiti, neće birati sredstvo. Nailazio sam na slučajeve gdje su žrtve bile potpuno masakrirane. Ubojice su željele biti sigurne da su to napravili kako treba, rekao je umirovljeni kriminalist Lazarević.

Prisjetio se slučaja u kojem je jedan mladić zbog ljutnje na spavanju zaklao roditelje.

- Dječak je pješice došao iz Zagreba do kuće u Jastrebarskom. Uzeo je sjekiru i izudarao ih dok su bili u snu. Majka je ostala mrtva na mjestu, a otac je zbog ozljeda preminuo u bolnici - govori Lazarević.

Iako takvih slučajeva na području pod njegovom jurisdikcijom nije bilo mnogo, oni su mu se snažno urezali u pamćenje.

- Jedan maloljetnik, sklon drogama, napao je i ubio svoju baku u zagrebačkoj Kustošiji. Nije mu dala novce u trenu kad ih je trebao i to mu je bilo dovoljno da je zatuče sjekirom - prisjetio se kriminalist. Splitski psihijatar Mijo Milas napominje da su 20-e godine upravo godine nadmetanja i dokazivanja mladih, koji onda ne prezaju ni od ubojstva.

- Mladići se posebno žele dokazati u svojoj grupi prijatelja, a onda se nadmeću i s drugim grupama. Takva je situacija i u Sjevernoj i Južnoj Americi, ali i kod nas - smatra Milas.

Jedna takva završila je smrću Marina Matijaša (20), kojega je početkom godine u Kaštel Lukšiću ubio Jozo Čabraja (23). Nisu se podnosili, a Čabraja je istražiteljima rekao kako je mladića samo želio zaplašiti. Nakon teškog ranjavanja Jozo je pobjegao, a Marin je dan poslije preminuo u splitskom KBC-u. Zbog svojeg zločina Čabraja je u listopadu nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora. Iako je mladić osuđen, mještani Kaštela strahuju zbog moguće osvete. Dodaju kako su stvari puno dublje od obične svađe.

- Ma to već traje nekoliko godina te svi znaju da se ovdje dila droga i da se te bande stalno sukobljavaju. Zna to i policija, ali zašto ništa ne rade, to pitajte njih. Kaštel Lukšić je posljednjih godina pravi raj za dilere i kamatare, a to svi znaju. Pogledajte park u centru mjesta. Ondje noću ne prolaze ni najhrabriji - rekli su nam Kaštelani nakon ubojstva.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Psihijatar Milas takav odnos prema životu pojašnjava kroz sebičnost mladih. Dodaje da samo gledaju na kratkoročno zadovoljavanje vlastite koristi i ne sagledavaju posljedice.

- Primarna im je samo njihova potreba. Ubiti čovjeka nekad je bio strašan čin kojeg se oštro osuđivalo. O tome bi se pričalo jako dugo, a kad bi ubojice preminule, njih nisu smjeli pokopati na groblju sa svima ostalima.

Danas se mladi ne opterećuju ako su nekog ubili. Bitniji im je novac, interes, a posebno užitak - kaže Milas.

Promjenu vidi i u odgoju mladih koji više nije konzervativan kao u prošlom stoljeću.

- Konzervativan katolički odgoj učio je mlade da čovjek nije gospodar svojeg tijela, nego da je tu Bog koji će o tome odlučivati. Ljude su učili da ne smiju ubijati, ali i da ne smiju dići ruku na sebe jer taj izbor nije njihov, a ni dopušten. S tim su odrastali pa je i praksa bila drukčija. Ujedno, zbog ubojstva je nekad trpjela cijela obitelj ubojice - pojasnio je psihijatar taj prijelaz između dva razdoblja.

Također, Domovinski rat i blizina oružja povećali su mogućnost da i mladi lakše dođu do njega. Iako to nije presudno za ubojstvo, ubojicama je olakšalo njihov čin. Ne treba zaboraviti i na mlade koji su ubili zbog teških psihičkih poremećaja. Jedan od takvih je Lovre Mesnić (22). On je u ožujku 2013. u obiteljskoj kući na Bokanjcu u Zadru satima ubijao svoju majku (55) i baku (78). Detalji, koji su tada procurili u javnost, bili su stravični. Mesnić je baki zario nož u prsa. Na njega je zakačio staklenku, a u nosnice joj je zagurao novčanice. U majčine rane stavio je mobitel. Proglašen je neubrojivim te su ga proslijedili na liječenje.

Dino Stanin/Pixsell

Sve je priznao 

Domobran Knežević (22) pretukao je pa izbo svoju godinu dana mlađu djevojku. Dan poslije nazvao je njezine roditelje i policiju te priznao što je učinio. Trenutačno je u pritvoru.

Ubio zbog duga 

Dinu Kulišeka (21) policajci su uhitili ubrzo nakon što je ubio mladića i ranio njegovu djevojku u Crikvenici. Zbog droge je već imao nekoliko desetaka kaznenih prijava.

Htio se osvetiti 

Dražen Kozman (24) pucao je 2006. u kafiću As u Okučanima. U drugi kafić je bacio bombu, a još jednu je aktivirao u parku. Predao se sat vremena poslije. Dobio je 40 godina zatvora.

Samo za svoju korist 

Jedva punoljetni ubojice ne prezaju krvavo se osvetiti za povrijeđen ego i emocije. Stručnjaci kažu da im je poremećen osjećaj pravde.

U zatvoru 

Ivan Dvorski (21), poznatiji kao Psiho, osuđen je na 40 godina zatvora jer je 2007. u Rijeci ubio troje ljudi. Kako bi se riješio dokaza, zapalio je stan s tijelima na 12. katu nebodera.

PIXSELL

Smanjili mu kaznu 

Elvis Šopić (27) s 23 godine ubio je taksista koji ga je vozio. Dva puta mu je pucao u glavu i zapalio ga. Iako je prvo dobio 30 godina zatvora, kazna je smanjena na 12 godina.

Filip Brala/Pixsell

Htio ih zaplašiti 

Jozo Čabraja (23) iz Kaštel Lukšića nepravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora jer je ubio mladića. Branio se tvrdnjama da su mu prijetili i da je bio uplašen za život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk