Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Mladi poduzetnici: Učenici sami rade sir, vino, ocat..

Petrinja: Srednjoškolci sve što zarade ulažu u strojeve. Osim čipsa od jabuke, školarci znaju proizvesti jabučni ocat, jabučno vino, suhe šljive...

Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
10 komentara

Jabuke operemo, stavimo u rezač da im izvadi jezgru pa u stroj koji ih reže na ploške. Potom ih sušimo, opisala nam je učenica Rebecca Kasunić (19) proizvodnju čipsa od jabuke. Srednja škola Petrinja već je gotovo tri godine proizvodna ustanova. Samo u netom završenoj školskoj godini đaci su preradili 4200 litara mlijeka, 3600 kilograma jabuka, 1200 kilograma šljiva ite 750 kilograma grožđa. Zemlja na kojoj sade voće udaljena je nekoliko stotina metara od škole, a održavaju je budući cvjećari, voćari i vinogradari. Ubrane plodove donose u školu u kojoj imaju oko 700.000 kuna vrijedne strojeve.
- Sve je više tvrtki privatizirano i nitko ne želi primiti učenike na praksu. Zato smo odlučili uložiti u proizvodnju i u školi sad održavamo i teorijsku i praktičnu nastavu - objasnio je Ivo Jelečević, voditelj strukovnog dijela škole. Sav novac koji učenici zarade prodajom škola ulaže u strojeve. Osim čipsa od jabuke, školarci znaju proizvesti jabučni ocat, jabučno vino, suhe šljive, dimljeni sir i sir sa začinima. To rade budući prehrambeni tehničari, koji analiziraju svaki proizvod. U ekološkom laboratoriju u prizemlju škole petrinjski đaci određuju alkohole, ukupne i hlapljive kiseline te sumpor u vinu. Većinom maloljetni vinari u ovoj su godini školski vinski podrum obogatili s 250 butelja Frankovke i Škrleta koje prodaju po svega 25-30 kuna, a dok ocat i sirevi stoje 20 kuna. Omiljeni čips od jabuke Petrinjci kupuju za simboličnih pet kuna.

CJENIK:
Vino - od 25 do 30 kuna
Jabučno vino - 25 kuna
Ocat - 20 kuna
Sirevi - 20 kuna
Čips od jabuke - pet kuna

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message