Obavijesti

News

Komentari 155

Mladić iz Bljeska: 'Nisam se borio za plaću i za političare'

Mladić iz Bljeska: 'Nisam se borio za plaću i za političare'
3

Razgovarali smo s Omerom Šahinovićem, Slavoncem koji je kao 18-godišnjak navukao uniformu i otišao u rat. Među prvima je ušao u Okučane u sklopu akcije Bljesak

VIDEO

Jutros, prije onog incidenta s Milanovićem i HOS-om u Okučanima, objavili smo priču o Bljesku. Opisali smo tijek i okolnosti vojno-redarstvene akcije kojom je na današnji dan počelo oslobađanje 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija. 

Tajni spisi CIA-e i SAO Krajine: Legija je okrenuo leđa Srbima
Tajni spisi CIA-e i SAO Krajine: Legija je okrenuo leđa Srbima

Za naslovnu sliku članka odabrali smo fotografiju Pixsellovog Davora Višnjića koji je tada, početkom svibnja 1995., snimao hrvatsku vojsku u oslobođenim Okučanima. Na njoj pozira 11 muškaraca u maskirnim uniformama. Hrvatski vojnici, oboružani puškama i bombama, umazani kamuflažnim bojama, gužvaju se pred objektivom.

Uskoro nam stiže poruka. Javlja se neki čovjek, tvrdi da je on jedan od jedanaestorice na slici i moli da mu pošaljemo fotografiju u većoj rezoluciji. Za uspomenu. Koji je on? Onaj koji čuči, onaj najmlađi. S maramom i osmijehom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nazvali smo Omera Šahinovića, tadašnjeg golobradog diverzanta iz Orahovice, i zamolili ga da nam opiše pozadinu te fotografije.

- Imao sam 18 godina kad sam obukao uniformu. Bio sam peta generacije redovne vojske, a tada je izašao zakon da se prvo mora odraditi redovna vojska da se može otići u aktivnu službu. Odradio sam 2 mjeseca temeljne obuke u Požegi, pa dva mjeseca u Delnicama, tamo je bila obuka za diverzante. Nakon Delnica sam bio 6 mjeseci u Zagrebu, u vojarni na Črnomercu - počinje Omer. 

Nije dugo bio civil.

- Nakon službe sam pristupio u aktivnu vojsku. Bez razmišljanja, sedam dana nakon skidanja. Tako je krenuo moj put. Većinom su sa mnom bili svi iz Slavonije, oni koji su bili stacionirani u Orahovici. Nakon nekog vremena smo pripali pod 81. virovitičku brigadu i onda smo krenuli na izviđanje terena, uključujući i sve što je bilo potrebno za akciju Bljesak - pojašnjava Šahinović. 

Ne želi ulaziti u detalje izviđanja. Bio je mlad, preplašen i nespreman. Kako uopće izgleda rat iz očiju 18-godišnjaka?

- Ma bio sam mladić u to vrijeme, svi su bili stariji od mene. Kod prvog susreta s neprijateljem, prvog bliskog susreta, strah je trajao nekih pola sata. Tu je moj pokojni zapovjednik Pave Vukelić Pajo odigrao ključnu ulogu. Rekao mi je: Samo se smiri, neće biti ništa, samo naprijed. Tako mi je rekao. Nakon toga nije bilo straha - jednostavno opisuje Omer.

Milanović uoči 'Bljeska': To je bila vrhunska vojnička akcija
Milanović uoči 'Bljeska': To je bila vrhunska vojnička akcija

Uskoro je došlo vrijeme za Bljesak.

- Među prvima smo ušli u Okučane, i odmah krenuli u čišćenje da ne bi bilo zaostataka od neprijatelja. Došli smo i u jedno selo kod Okučana gdje smo držali odstupnicu da se neprijatelj ne vrati. Akcija je izvedena jako brzo, dobro smo to odradili i žrtava je bilo malo. A meni je nakon te akcije samopouzdanje bilo sve veće. Znao sam da mi se neće ništa dogoditi jer sam imao pravu ekipu oko sebe. Nakon toga svega, uslijedila je Oluja, ljeto... Sve te akcije sam prošao kao mladić - prisjeća se Šahinović.

Rat je odavno iza njega, ali još uvijek je u kontaktu s onima koji su mu tada čuvali leđa. 

- Vidi, nikome ne želiš rat, ne želiš da se takvo nešto dogodi, ali tih dana sam stekao prijatelje za cijeli život. Sad smo raštrkani, ali to je i normalno nakon toliko godina. I dan danas se znamo naći jednom, dvaput godišnje i malo popričati o starim danima - priča nam u slušalicu. 

Omer je nakon rata otišao u Osijek. Više od 20 godina radi kao DJ i producent na lokalnom radiju. Što on misli o današnjem incidentu u Okučanima? O onim HOS majicama, o Milanoviću i odlasku s obilježavanja akcije?

- Moj stav što se tiče svega toga? Većina tih nekih branitelja sad govori kao za što sam se ja borio, jesam li se borio za političare i takve stvari. Nisi se za to borio. U rat si išao zato da ti neprijatelj ne uđe u dvorište. Da ti ne pokuca na vrata. Nisi tada razmišljao o tome kakva će ti jednog dana biti plaća. Takve provokacije nemaju smisla. Iskreni branitelji nikad neće raditi takve glupe stvari i spuštati se na tako nizak nivo - poručio je Omer Šahinović, ratni veteran, DJ, producent i razuman čovjek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag