Obavijesti

News

Komentari 6

Mladić na presudu za ratne zločine i genocid uložio žalbu

Mladić  na presudu za ratne zločine i genocid uložio žalbu

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 osoba i 2,2 milijuna je raseljeno tijekom 1990-tih, Ratko Mladić (75) je proglašen krivim po deset optužnica, među kojima za genocid u Srebrenici

VIDEO

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić je u četvrtak uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, koju mu je u studenom odredio kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odvjetnici Ratka Mladića, "balkanskog mesara", zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo čak tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 osoba i 2,2 milijuna je raseljeno tijekom 1990-tih, Ratko Mladić (75) je proglašen krivim po deset optužnica, među kojima za genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića.

On je je oslobođen optužbe za genocid u nekoliko općina.

"Količina i obim grešaka u presudi su bez presedana", rekli su odvjetnici obrane  i tvrde da su suci u prvoj instanci napravili temeljne pogreške, među kojima pogrešno određivanje položaja Mladića među čelnicima bosanskih Srba.

Optužen 1995. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag. Njegov proces na prvoj instanci je trajao pet godina. "Balkanski mesar" koji nikada nije priznao ni trunku krivnje, proglašen je krivim i za otmicu djelatnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci, tijekom koje je ubijeno 10.000 osoba.

Prizivni proces Ratku Mladiću se biti održan pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"