Obavijesti

News

Komentari 52

Mlakar o Perkoviću: Predugo sve traje da bi bilo slučajno

Mlakar o Perkoviću: Predugo sve traje da bi bilo slučajno
4

Nakon nagađanja da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li Perković kao šef Udbe bio odgovoran za ubojstvo, oglasio se i HDZ

VIDEO

Nakon nagađanja da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li Perković kao šef Udbe bio odgovoran za ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, stigla je i reakcija iz HDZ-a. Iako je o ovoj temi vidio samo medijske napise, Davorin Mlakar kazao je da, ako su te informacije točne, one samo potvrđuju ono što su u HDZ-u govorili od lipnja, a to je da Vlada želi izigrati svoju obvezu i na svaki način ne dozvoliti da gospodin Perković svjedoči pred njemačkim sudom. Upitan može li se povezati pokretanje predistrage s odlukom Sabora od prošlog petka da se krene u ustavne promjene, Mlakar smatra da je to bila namjera neovisno o navedenoj odluci parlamenta.

- Promjene Ustava nisu nužne da bi se postupilo po zahtjevu i izručilo čovjeka njemačkom sudu, ako zastara nije nastupila, što mi tvrdimo - kazao je Mlakar.

Neobično mu je da branitelj ima pripremljenu obranu

Podsjetio je da prema hrvatskom kaznenom zakonu za teška ubojstva zastara nastupa 40 godina od počinjenja djela. Može li se u ovom slučaju govoriti o sprezi DORH-a i Vlade da se izbjegne izručenje, Mlakar je kazao kako bi to bilo u sferi nagađanja. No, neobično mu je da branitelj ima pripremljenu obranu i sve informacije.

- Po onome što su novine prenijele kreće se u neke predistražne radnje i priprema se sve de facto da bi se nastavio proces u Hrvatskoj. Cijeli ovaj slučaj predugo traje da bi ovo sve bilo slučajno - kazao je.

Lesar: Neka DORH izađe sa službenim priopćenjem

Najnovije informacije oko slučaja Perković prokomentirao je i laburist Dragutin Lesar koji smatra da bi bilo jako dobro da Državno odvjetništvo službeno izvijesti javnost o navodima u medijima.

- U političkom smislu nezahvalno je komentirati nagađanja. Radi se o izuzetno ozbiljnoj temi i pitanju i bilo bi dobro da DORH što prije izađe sa službenim priopćenjem - kazao je Lesar.

Šeks: Vjerojatno se netko dočepao informacije i stavio je u opticaj

I Vladimir Šeks (HDZ) smatra da bi o eventualnom pokretanju predistražnih radnji protiv Josipa Perkovića trebao prvo progovoriti DORH, a ne da preko medija to iznosi branitelj osumnjičenoga.

- To je jedan doista neprimjeren put na kojem se izvještava javnost, od jednoga vitalnoga interesa za Hrvatsku, da se putem medija i putem branitelja izvještava javnost da je pokrenut odgovarajući predkazneni postupci. Sve to tumačim u sklopu scenarija kojem je krajnji cilj izigravanje hrvatskog pravnoga poretka u pogledu europskog uhidbenog naloga - rekao je Šeks.

Neshvatljivo mu je da eventualno otvaranje predistražnih radnji ne objavljuje službeno Državno odvjetništvo. Ne znam kako je iskliznulo, vjerojatno se netko dokopao te informacije pa je brže-bolje stavio u opticaj, izjavio je.

'Koje su to nove činjenice zbog kojih se otvara predistraga'

Šeks se pita i koje su to nove činjenice zbog kojih se otvara predistraga. Podsjetio je da je presudom Zemaljskog suda u Münchenu, Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Đurekovića. Povlačenje iskaza od strane Sindičića, kojim je teretio Josipa Perkovića, je proteklo već jako dugo vremena.

- Dakle, nema nikakvih novih činjenica. I razvidno je kako se govori u komentarima i procjenama da, su eto kao neke novopronašle činjenice, koje su već jako, jako stare, da se sve to radi kada su započele ustavne promjene o nezastarijevanju ubojstava počinjenih i iz političkih motiva te u sklopu toga gdje se slavodobitno najavljuje da će se suđenje održati u Zagrebu. Vidjet ćemo kako će na to reagirati Europska Komisija, Njemačka na pripremne radnje da se izigra pravni poredak EU - zaključio je Šeks.

Grbin: Neka DORH radi svoj posao

 Peđa Grbin (SDP) nije želio komentirati otvaranje predistražnih radnji vezano uz slučaj Perković.

- Radi se o nečemu što je u nadležnosti Državnog odvjetništva, a DORH je, kao što u Ustavu stoji, samostalan u svom radu. Neka rade svoj posao - izjavio je Grbin.

Na optužbe oporbe da vladajući čine sve da se ne izruči Perkovića odgovara:

- Mi doista činimo sve, ali sve na tome da za Državno odvjetništvo stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, a to je proganjanje onih koji su činili kaznena djela na području Hrvatske, protiv Hrvatske i protiv njezinih građana. To je ono što činimo - kazao je SDP-ovac.

Upitan jesu li vladajući skupili dovoljan broj ruku za izmjene Ustava, Grbin je ustvrdio kako je taj postupak u tijeku.

DORH prikuplja podatke za istragu protiv Josipa Perkovića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21