Obavijesti

News

Komentari 1

Mlijeku zasad neće rasti cijena

Mlijeku zasad neće rasti cijena
1

Najjeftinije u europi Litra trajnog mlijeka kod nas se može na akcijama kupiti za 3,75 kuna, što je manje od pola eura. Mljekari kažu da tako jeftino nije nigdje u Europskoj uniji

VIDEO

Kod nas se proizvodi sve manje mlijeka jer nismo konkurentni zbog dampinških cijena mlijeka iz uvoza, rekao je Igor Rešetar.

Mljekar je u Međimurju i predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Pitali smo hoće li poskupjeti mlijeko radi odlaska Megglea.

- Cijene bi mogle porasti ako se kod nas još smanji proizvodnja mlijeka. Kad je Meggle stigao u Hrvatsku, u Slavoniji se proizvodilo tri puta više mlijeka nego sad. Oslanjali su se na male i srednje proizvođače kojih više nema pa je Meggleu postalo neisplativo - kaže Rešetar.

Dodao je da u Hrvatsku uvozimo 50 posto mlijeka i mliječnih proizvoda, a sad jeftino uvozimo viškove iz EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedino se kod nas može stalno prodavati po akcijskoj cijeni. Mlijeko proizvedeno prije nekoliko dana je na akciji, a cijenu bi trebali spuštati tek ako prijeti da će mu isteći rok trajanja - ogorčen je.

Neka uvoze bolje od našeg

Dodao je da su problemi s viškom mlijeka i mesa nastali kad je EU prestala kontrolirati koliko se proizvodi. Te viškove prodaju jeftinije nego što stoji njihova proizvodnja.

- To je nepoštena trgovačka praksa. Svoj višak šalju u Hrvatsku, a kod nas ništa ne poduzimaju iako krše više stavki Zakona o trgovini. Naši proizvođači mlijeka, ali i drugog, na primjer lubenica, ne mogu tome konkurirati cijenom. Zato je sve manje i manje mlijeka i proizvođača. Ako uvoze, tražimo da to bude kvalitetnije mlijeko, kakvo mi proizvodimo, ili kvalitetnije - dodao je mljekar Rešetar.

U EU često ima viška mlijeka i mliječnih proizvoda, sireva, maslaca... Tada su u prodavaonicama ti proizvodi na akciji, po, kako tvrde mljekari, nerealno niskim cijenama. Tako UHT, trajno mlijeko kojem je rok trajanja i šest mjeseci, stoji 3,75 kuna.

Mlijeka jeftinijeg od pola eura nema nigdje u EU. Uvozimo i jeftine sireve. Tvrdi sirevi su po cijeni polutvrdih koji su često nedovoljno zreli ili upitne kvalitete.

O cijenama smo pitali i naše velike mljekarske tvrtke.

Odlazak Megglea ne utječe

- Odlazak konkurentske kompanije s domaćeg tržišta nema utjecaja na cijenu naših proizvoda koja je trenutačno niska. Zalažemo se za očuvanje ruralne proizvodnje i plasmana proizvoda dokazane sigurnosti, kvalitete i sljedivosti - rekli su iz Vindije.

Dukat nam nije odgovorio.

No i tijekom epidemije otkupljivali su mlijeko i malih proizvođača. Obje tvrtke pregovaraju s mljekarima u Slavoniji.

Samo neki navode porijeklo mlijeka

Zemlja porijekla mlijeka: Hrvatska, informacija je koju već više od godine dana navodi na deklaraciji kajmaka mljekara Euro-milk iz sela Beloslavec u Zagrebačkoj županiji. Mlijeko otkupljuju u šest županija u susjedstvu.

Piše da je proizvedeno u Hrvatskoj, a trebalo bi pisati i odakle je mlijeko

Od 1. travnja ove godine, piše li da je nešto proizvedeno kod nas ili na to upućuju znakovi poput crvenih i bijelih kvadratića ili zastave, ako glavni sastojak nije domaći, mora pisati odakle je ili da nije iz Hrvatske kako potrošače ne bi doveli u zabludu o stvarnom porijeklu.

U susjedstvu je uglavnom skuplje

Kod nas litra svježeg mlijeka stoji između šest i sedam kuna, a trajnog i do osam, ovisno o masnoći. No kad su akcije, trajnog ima i po 3,75 kuna.

Trajno mlijeko istog proizvođača kod nas je osam kuna, u Sloveniji 8,55, u Srbiji 8,72, a u BiH 6,33 kune i najskuplje je obično mlijeko. U BiH mlijeka ima od 3,84 kune. U Srbiji su redovne cijene od 5,49 kuna, a u Sloveniji od 4,95 kuna.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a