News

Komentari 4

Mlinar i Damjanović priznali su kako su trgovali tajnama iz USKOK-ovih istraga i nagodili se

Mlinar i Damjanović  priznali su kako su trgovali tajnama iz USKOK-ovih istraga i nagodili se

Poduzetnik Igor Mlinar osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora od čega će iza rešetaka provesti 10 mjeseci. Mora platiti i 400.000 kuna. Bivši policajac Branko Damjanović dobio je uvjetnu

Igor Mlinar i Branko Damjanović sklopili su sporazum o priznanju s Uskokom u postupku što se godinama vodi protiv poduzetnika i bivših policijskih inspektora koji su prodavali informacije iz najtajnijih istraga PNUSKOK-a i USKOK-a te se postupak u odnosu na njih razdvojio.

Drugooptuženi Mlinar priznao je da je organizirao i vodio zločinačko udruženje za što je kažnjen s 11 mjeseci zatvora. Priznao je i davanje mita u sastavu zločinačkog udruženja za što je kažnjen s devet mjeseci zatvora, a za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja dobio je devet mjeseci zatvora.

Kako je jedinstvena kazna uvijek manja od zbroja pojedinačnih osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. Od toga će 10 mjeseci morati provesti iza rešetaka,  o ostatak kazne od 14 mjeseci na slobodi ako u sljedećih pet godina ne počini novo kazneno djelo. Pored toga mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 400.000 kuna te 8000 kuna sudskih troškova.

Bivši policajac Branko Damjanović osuđen je zbog primanja mita na 11 mjeseci zatvora uvjetno na četiri godine. Znači da neće u zatvor ako u sljedeće četiri godine ne počini novi kazneno djelo. Njemu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili djelatnosti u državnim ili javnim ustanovama na razdoblje od pet godina. Damjanović mora platiti 7000 kuna sudskih troškova. 

Podsjećamo, riječ je suđenju poduzetnicima i policajcima za odavanje tajni iz najtajnijih USKOK-ovih istraga vođenih od 2010. do 2012. godine još jednom odgođeno. Uz  Igora Mlinara jedna od ključnih karika ovog lanca, posrednik između korumpiranih policajaca i poduzetnika koji su trgovali informacijama, bio je Vlado Rajić, kum ubijenoga Vinka Žuljevića Klice. 

Rajić, Željko Biloš, Damir Ivić i Stipe Barišić Moljac iz Čepina te Josip Petrović, naftni konzultant MOL-a poznat iz afere Konzultantica, prije dva tjedna priznali su sudjelovanje u nezakonitim poslovima i sporazumjeli se s USKOK-om za kazne. 

Najčitaniji članci