Obavijesti

News

Komentari 198

T. Jakovina: Prosvjed mljekara je dijelom politički motiviran

T. Jakovina: Prosvjed mljekara je dijelom politički motiviran
5

Mljekari smatraju da nema drugog načina da upozore da im cijena od 2,30 kn nije dosta. U nedjelju su pred katedralom podijelili mlijeko građanima i molili se za spas

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina rekao je kako je prošle srijede postignut veliki napredak u pregovorima na sastanku Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka te da broj prosvjednika na ulicama ne odgovara stvarnom stanju.

- Jedan od najvažnijih zaključaka je da će sve proizvedene količine mlijeka u Republici Hrvatskoj biti otkupljene od mljekarske industrije i, drugi, da predstavnici mljekarske industrije sjedaju s udrugama proizvođača mlijeka i dogovaraju novi model izračuna cijena. Na terenu se plasira da je cijena 2,30 kuna, da je isključivo tržna, da je mljekare same određuju, što je neistina, zato što su predstavnici mljekarske industrije pristali i već započeli s nekim udrugama pregovore - poručio je ministar u Sibinju. 

Rekao je kako mu je žao što je Poljoprivredna komora koja je na sastanku prihvatila zaključke, nakon tri dana promijenila mišljenje. 

- Pritisci i takav način komunikacije nije nešto što ću im ja kao ministar ni kao Ministarstvo poljoprivrede, ali ni Vlada Republike Hrvatske tolerirati i na taj način razgovarati - poručio je Jakovina. 

Smatra da je manji broj nezadovoljnih nego što se stvarno prikazuje te da ne zna s kime se sastati jer su dvojica ili trojica predstavnika mljekara nezadovoljni dok mu istovremeno pristižu mailovi i poruke ostalih koji tvrde da su protiv blokade. 

- U prikrivenom dijelu i politički je motiviran dobrim djelom ovaj prosvjed - tvrdi ministar i dodaje kako je riječ o onima koji na izborima 4. prosinca nisu ostvarili svoj politički cilj pa misle da će na ovaj način postići rezultat. 

Pomolili se pa dijelili mlijeko

Nakon molitve za spas u  zagrebačkoj katedrali, mljekari su na tržnici Dolac od 11 sati podijelili 550 litara mlijeka koje bi inače bacili u odvod. 

- Podržavam prosvjed cijelim tijelom. Pa naravno da neće mlijeko dati državi badava. Žalosno je i sramota da oni moraju dijeliti i da smo mi morali doći po mlijeko - rekao je jedan od umirovljenika koji su došli podržati mljekare u njihovim nastojanjima.

Prosvjedovat će do ispunjenja zahtjeva

Mljekari su šestu noć proveli na cestama. Prosvjedi su se proširili na Slavoniju, Podravinu, Varaždin. Nastavljaju prosvjedovati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i otkupna cijena mlijeka ne bude 2,60 kuna, piše HRT. Smatraju da ne postoji drugi način na koji bi mogli upozoriti javnost i mjerodavne da im cijena od 2,30 lipa nije dostatna za troškove proizvodnje.

- Iza ovih prosvjeda ne stoji politika, već samo proizvođači koji brane svoje farme. Do sada je bivša Vlada poduzimala samo vatrogasne mjere, a potreban je sustav koji će kontrolirati proizvodnu cijenu mlijeka - rekao je za Dnevnik 3 Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Uprava Dukata pozvala je farmere da, poput karlovačkih, prekinu prosvjede no oni ne vjeruju obećanjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava